Redactie
Redactie Mind 28 sep 2016

Deze woorden willen we in 2017 niet meer horen, mag dat?

Vorige week maakte Nederland kennis met het concept ‘treitervloggers’. Althans, ze waren er al een tijdje, maar we hadden ze nog geen naam gegeven. Want zolang het geen naam heeft, is het er niet, dat idee. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Ik ken persoonlijk weinig grotere nietsnutten dan ‘Boef’, maar gefeliciteerd, de nietsnut heeft nu ook een officiële functie: meneer is treitervlogger.

‘Treitervlogger is nu al hét woord van 2016’, hoorde ik iemand in een talkshow zeggen. En daar zou ‘ie best eens gelijk in kunnen hebben. In de categorie ‘iets nieuws erin, betekent ook een hele hoop eruit’ (een aanpak die ik bij mijn garderobe hanteer en die prima werkt), zou ik er middels dit schrijven graag voor willen pleiten dat we dan op 1 januari 2017 ook officieel afscheid nemen van de volgende woorden.

1. Chillen

Voor de laatste stervelingen (of beter: uitstervelingen) die dat woord nog gebruiken: klaar nu.

2. Chillaxen

Een woord dat wat mij betreft überhaupt nooit in gebruik genomen had mogen worden. Voor wie het nog niet kende (lucky you) – chillaxen is een samentrekking van ‘chillen’ en ‘relaxen’. Dodelijk.

3. Kek

‘God meid, wat een kek jasje’. Wordt opvallend vaak gebezigd door vrouwen van 50+ die heel graag jong(er) willen overkomen. Superkek.

4. Enig

Niet in de context dat iemand bijvoorbeeld ‘enig kind’ is, of ‘de enige die naar dat feestje ging’. Maar wel om aan te geven dat iets heel leuk, beeldig of kek (jaja) was: ‘het was echt eeeeeeeeenig’. Ik heb het nagevraagd bij een tiental bekenden, en 8 van de 10 ondervraagden kregen er jeuk van als iemand het een enig feestje vonden. In mijn wereld is dat een significant resultaat en dus moet ‘enig’ in 2017 het veld ruimen.

5. Als zijnde

‘Als vader zijnde kun je dat niet maken’. Lieve mensen: als zijnde is niks. Of tenminste: het is wel iets, en dat iets noemen we een contaminatie. Wie wil weten wat dat precies betekent mag me absoluut mailen, maar de bottom line is dus dat het een foutieve verhaspeling is. Net als uitprinten en opbellen. Het is kiezen of delen: ‘Als vader kun je dat niet maken’ of ‘Vader zijnde kunde je dat niet maken’.

6. Als in zijnde

Hele bijzondere mensen maken er helemaal een potje van en gebruiken ‘als in zijnde’ als een soort voorbode dat er een uitleg gaat komen. Doe gewoon maar niet meer, Charlot.

7. Hashtags

Wel als het om een specifieke hashtag gaat, maar laten we as-je-blieft stoppen met mails en appjes volstoppen met #weekend #tgif #brak #zinlozehashtagsdus.

LEES OOK: Mensen die te veel uitroeptekens gebruiken: stop daarmee!!!

8. Zinloze verkleinwoorden

Let eens op hoe vaak mensen verkleinwoorden gebruiken voor hun eten. En nee, heus niet alleen moeders die een prakje maken voor hun grut, maar ook volwassen, kinderloze mensen. Oké, een broodje bestellen is nou eenmaal gangbaarder dan bij de kaasboer om een brood boerenkaas voor lunch weg te moeten stouwen, maar ‘s avonds hoef je echt geen ‘aardappeltjes’ en ‘worteltjes’ bij je ‘kippetje’ te eten. Tenzij je op dieet bent of net een maagverkleining achter de rug hebt, dan hoor je me niet.

9. Tellie

Ja, er zijn dus mensen die dat woord gebruiken voor hun telefoon. ‘Ik had m’n tellie even niet bij me.’ (sorry Ruby).

10. Hottie

‘Wow, dat is echt een hottie!’ Vooruit, als cover van de Tina had het in de jaren ’80 nog door de beugel gekund, maar nu echt niet meer. Bijna net zo erg als tellie. In feite pleit ik gewoon voor afschaffing van allerhande onrechtmatige verbasteringen, waar ‘hottie’ er ook een van is.

11. ‘Ik kan niet anders zeggen’

‘Het eten was echt heel lekker, ik kan niet anders zeggen’. Dat deel achter de komma is verschrikkelijk nutteloos, waarom zou je iets anders willen zeggen dan hoe het was? Om eerlijk te zijn vind ik deze persoonlijk minder storend, waarschijnlijk vooral doordat ik ‘m er zelf ook wel eens uitfloep – tot irritatie van de vriend. Dus deze is voor jou, schat.

12. Wappen

‘Ik ga je m’n nummer wappen’. Ik weet het, meneer (of mevrouw?) WhatsApp heeft nooit formeel verteld hoe hij de vervoeging van het werkwoord dat bij de app hoorde, het liefst gezien zou hebben. Maar ik ga graag even op z’n stoel zitten en met hem meedenken. Ik wapp, jij wappt, wij wappen klinkt gewoon niet alsof dat de bedoeling geweest kon zijn. Laten we dan maar voor het veiligere ik app, jij appt, wij appen gaan, oké?

13. Kanker-

Als voorvoegsel voor iets wat niet met de vreselijke ziekte die kanker is, te maken heeft. Ik kan nou eenmaal niet zo’n soort lijstje maken en deze niet noemen. Dus, en als ik niet principieel tegen gebruik van Caps Lock geweest zou zijn had ik deze volgende zin in z’n geheel gekapitaliseerd: kunnen mensen asjeblieft voor eens en voor altijd kanker als scheldwoord uit hun vocabulaire schrappen? Dank je wel, namens een heleboel mensen.

Rare woorden? Roald Dahl kon er ook wat! Kijk maar eens naar dit rijtje met geweldige ongebruikelijke woorden.

Foto: Bloglovin

Reageer op artikel:
Deze woorden willen we in 2017 niet meer horen, mag dat?
Sluiten