Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 12 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Oh nee! Eerste hulp bij diarree

Wanneer je spijsvertering ontregelt raakt bevat je ontlasting meer water dan normaal gesproken. Het gevolg? Diarree (lees: onwijze buikpijn, een ziek, zwak en misselijk gevoel en een flinke dosis ongemakkelijkheid). Maar met deze tips ben je binnen no time van je diarree af.

1. Water

Bij diarree verliest je lichaam onwijs veel vocht. Als je dit niet aanvult kun je uitdrogen. Daarom is het erg belangrijk om voldoende – zo’n 2 tot 3 liter per dag – water en/of thee te blijven drinken.

Lees ook: Cola drinken tegen buikpijn: helpt dat nou echt of is het een fabel?

2. ORS

Wanneer je diarree hebt verliest je lichaam niet alleen veel vocht, maar ook suikers en zouten. Dit zijn juist de stofjes die je darmen nodig hebben om vocht op te kunnen nemen. ORS helpt het tekort aan water, suikers en zouten aan te vullen. Ideaal.

3. Vezels

Vezels werken als een soort spons in je darm die water opneemt. En vocht is hetgeen waar jouw lichaam nu naar verlangt. Eet daarom vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten.

4. GEEN diarreeremmers

Een diarreeremmer remt de beweging van je darmen. Maar het is juist de bedoeling dat de veroorzaker van je diarree – een bacterie of parasiet – je lichaam via je ontlasting verlaat. Als je een remmiddel gebruikt kan de veroorzaker zich in je darmslijmvlies nestelen. En dat is juist wat je wil voorkomen. Gebruik alleen een diarreeremmer in gevallen van nood.

5. Probiotica

Je darmflora is nu compleet uit balans. Probiotica bevat gezonde bacteriën voor je darmen die je flora weer stabiel kan krijgen. Je vindt probiotica voornamelijk in gefermenteerde voedingsmiddelen, maar je kunt ook speciale supplementen innemen.

Lees ook: Een opgeblazen gevoel? 12 redenen waarom je last hebt van winderigheid

6. Optimale hygiëne

Was je handen regelmatig met water en zeep en was je glazen, borden en bestek na gebruik zorgvuldig af om besmetting te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Oh nee! Eerste hulp bij diarree
Sluiten