Eva Dusch
Eva Dusch Relatie 1 jan 2016

Die nieuwe vlam voor 2016 scoor je nu dus via banensite LinkedIn

Afgelopen week zat je wellicht als beruchte single aan het meterslange kerstdiner. Je te wapenen tegen de vraag der vragen van zo’n beetje elke oom en tante (en dan vooral die medelijdende het-komt-wel-goed blik hè). Maar blijf rustig, volgend jaar is hopelijk alles anders dankzij LinkedIn.

‘Zakelijk belang’. Of wat dacht je van ‘mijn netwerk uitbreiden’ of ‘slimme connecties’. Een lachwekkend rijtje aan motieven om stiekem een date te scoren op banensite LinkedIn. Huh? Ja, dat daten via het internet en applicaties de normaalste zaak van de wereld is geworden, is geen nieuws. En dat er op de werkvloer flink geflirt en gevoosd wordt, don’t get us even started. Gooi die twee nog even bij elkaar en het klinkt bovenal logisch dat er flink wat wordt geronseld op de professionele banensite LinkedIn. Sterker nog, er is al een app voor bedacht namelijk BeLinked. Het heeft alle schijn van Tinder, maar de ‘desperado’ factor is beduidend minder. Althans, dat hopen we dan maar.

Zoek het hogerop

Solliciteren naar een baan? Ha, laat ons niet lachen. Solliciteren naar een nieuwe liefde zul je bedoelen. De verklaring voor deze verschuiving binnen het datingveld is volgens ‘dokter date’ Marcia Chong makkelijk te verklaren. Wil je een serieuze date scoren, dan zoek je ook op een serieus medium. LinkedIn oogt professioneler en biedt een grotere vijver aan hoogopgeleide of succesvolle vissen in de zee. Bovendien kun je beter inschatten met wie je te maken hebt en opzoek gaan naar like-minded mensen. En daarmee dus serieus relatiemateriaal. Maar wees wel voorzichtig, waarschuwt Chong. ‘Je moet niet gelijk willen inkoppen, want je bevind je nog altijd op zakelijke grond. Flirt subtiel, bijvoorbeeld met een compliment.’

Vleeskeuring

Een andere verklaring die we steeds vaker horen is dat de magie van het swipen zou zijn uitgewerkt. De spanning van het ongegeneerd aapjes kijken is niet meer. Onzin, zegt Chong. ‘Ik zie LinkedIn juist als een uitbreiding van mogelijkheden. Het is een extra sociale kring waar je opzoek kunt naar de liefde. En dit geldt zeker wanneer je ouder wordt en je sociale kring steeds kleiner. Bovendien, daten is nu eenmaal een vleeskeuring, daarom vinden we dat swipen zo leuk. In het echte leven en op straat werkt dat ook zo. Binnen één seconde weten we of het een ja of nee wordt, daarom zijn profielfoto’s cruciaal.’

Liefde of seks?

Volgens filosoof Jan Drost ligt het er ook vooral aan waar je naar opzoek bent, en is de hamvraag: sex of liefde. ‘Bij Tinder moet je er bijna in hoofdletters bij zetten dat je opzoek bent naar liefde. Máár het kan het begin van een mooi begin zijn’, zo vertelt hij tijdens een bijeenkomst over Tinderen. Of dit voor LinkedIn ook geldt, is nog de vraag. Maar de eerste succesverhalen zijn al aan het binnenstromen kan ik je vertellen. Zoals een goede vriendin van mij, die geheel ‘per ongeluk’ in een mysterieuze ik-bespied-dagelijks-jouw-pagina-dans terecht kwam (nul zakelijke motieven, behalve héél erg knap) en inmiddels in real life met de beste man de tango aan het dansen is. Ik bedoel maar, LinkedIn 3.0.

Wat vind jij? Praat mee op Facebook.

Deze #fails maak je mee als je date als 30+-er>

Reageer op artikel:
Die nieuwe vlam voor 2016 scoor je nu dus via banensite LinkedIn
Sluiten