Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 2 okt 2015

Die verplichte knuffel van je kind aan tante: moet dat van jou?

Tja, deze situatie maakt elke ouder weleens mee: je kind heeft geen zin in die knuffel van een oom, tante of buurvrouw. Wellicht dat je je kind op zo’n moment aanmoedigt om dit toch te doen.  Of zou overhalen schadelijk zijn?

Tante is op bezoek en bij het weggaan (ze woont nogal ver weg) vraagt ze je kind om een kus en knuffel. Die heeft daar he-le-maal geen zin in, en loopt weg. Beteuterde tante. Wat doe je, dring je aan (want je wilt je tante ook niet teleurstellen) of laat je het zo? In Amerika was er vorig jaar discussie op dit gebied.

Journaliste Katia Hetter, die een artikel schreef op CNN met de titel ‘I don’t own my child’s body’, vindt dat je je kind absoluut niet mag aanzetten om tegen zijn wil opa’s, oma’s, tantes, ooms en wat dies meer zij te knuffelen. Volgens haar schendt het de lichamelijke integriteit van kinderen en maakt het ze vatbaarder voor verschillende vormen van misbruik, omdat ze eraan wennen dat hun lichamelijke grenzen en zelfbeschikking niet belangrijk zijn.

Geen slecht gedrag
Veel Amerikaanse moeders vielen de auteur bij. Sommigen zeiden dat ze vinden dat het kind naar zijn eigen gut feeling moet luisteren, ongeacht de consequenties die dit heeft voor de gevoelens van dierbaren. Ze vinden het iets anders dan ‘slecht gedrag’, zoals weigeren te eten of weigeren in bad te gaan. Zelf beslissen wie je knuffelt of wie jou mag knuffelen is een basisrecht, vinden ze. Wat is jouw mening?

Wat vind jij? Verplichte knuffel of niet? Praat erover mee op Facebook!

Ben jij te aardig? Check het in dit artikel… >

Reageer op artikel:
Die verplichte knuffel van je kind aan tante: moet dat van jou?
Sluiten