De listige wetenschap achter de obsessie van je kind voor alles wat een schermpje heeft
Komt je zoontje na drie keer roepen nog steeds niet achter de Ipad vandaan? Of is je dochter geobsedeerd door haar likes en tags op Instagram ? Onthoud dan; de digitale verslaving is niet hun schuld. Achter de obsessie voor schermen en technologie zit namelijk een uitgebreide wetenschappelijke verklaring.
Net als de suiker in snoep of frisdranken, zijn mensen voor social media, apps, videogames en soortgelijke verslavende dingen ook extra gevoelig. Computerwetenschappers leggen uit waar die verslavingsgevoeligheid vandaan komt.
LEES OOK: Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener
Digitale verslaving
Echt niet alleen kinderen hebben moeite met het weerstaan van een extra videogame of een kwartiertje langer doorscrollen op instagram. Ook jij vindt het lastig om na de zoveelste cliffhanger van je favouriete serie toch Netflix af te sluiten. Volgens computerwetenschappers Tristan Harris en Adam Alter zijn we tegenwoordig overmeesterd door beeld dat in beweging is. Functies zoals apps, meldingen en het eindeloos kunnen kijken van je favoriete programma’s en series, zorgt ervoor dat we onszelf dwingen om er naar te kijken of op moeten reageren. Zo niet; dan missen we iets heel belangrijks. Althans, dat zegt ons brein.
Reacties en likes
De mensen die de apps en social media ontwikkelt hebben, zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je de apparaten of websites echt nodig hebt. Door dat je veel ‘vrienden’ op social media hebt die overal op reageren en je graag met elkaar in contact blijft, krijg je het gevoel dat je telkens even op je telefoon moet kijken. Je hebt je telefoon altijd is je zak, des te makkelijker het is om even een kijkje te nemen. En als hij trilt, omdat je een melding hebt, dan móet je gewoon weten of het wel of niet belangrijk is. Het geeft ons een zelfvertrouwenboost en het gevoel dat we ertoe doen. Door constante interactie blijft social media vernieuwend en interessant en dus daarmee heel verslavend.
Videogames
Die constante goedkeuring op bijvoorbeeld instagram is vooral voor tienermeisjes heel belangrijk. In de meest onzekere fase van hun leveren hunkeren ze naar goedkeuring. Over de videogames en andere spelletjes op de Ipad gesproken uit zich dit in het oneindige aantal levels wat zo’n spelletje biedt. Als je gewonnen hebt, kun je weer naar een nieuw level en daarmee win je dus eigenlijk nooit écht. Althans, niet zoals jij vroeger het ganzenborden won. Dit maakt dat je kind maar moeilijk achter zijn schermpje vandaan komt.
LEES OOK: Zoveel minuten schermtijd mogen kinderen per dag hebben om overgewicht tegen te gaan
Wat doe je er tegen?
Je kunt jezelf en je kinderen helpen om een al te erge digitale verslaving tegen te gaan. Zo kan je verschillende functies uitzetten, je meldingen uitschakelen en timers instellen. Meldingen zoals kleine trillingen of geluidjes leiden je af en maken je binnen no time nieuwsgierig naar wat er op je apparaatje te zien is. Zelfs als je geen melding krijgt, ben je alert op het geluidje dat je uit duizenden herkent. Wees dus selectief in welke apps je toegang geeft tot meldingen en voor je kinderen en hun eindeloze online games zijn timers een uitkomst.