Anne Broekman
Anne Broekman Gezondheid 17 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Dikke aanrader: een kop koffie drinken voordat je een middagdutje doet

Het nut van een powernap overdag is al in veel onderzoeken bewezen: je wordt er scherper, energieker en creatiever van. Maar wist je al dat het slim is om voor zo’n middagdut een kop koffie te drinken? In de categorie raar maar waar.

Koffie én een dutje

Dit zogeheten ‘koffiedutje’ is verrassend effectief, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Psychophysiology. Deelnemers aan het onderzoek maakten een twee uur durende rit in een autosimulator. Ze kregen drie opties om hun rijvaardigheid en alertheid te verbeteren. Een groep kreeg koffie voordat ze in de simulator stapten, een groep mocht een kort dutje van een kwartiertje maken, de derde groep kreeg koffie én mocht een dutje doen. Ook was er een placebo-groep. De rijtest zou rond twee uur ‘s middags klaar zijn (dus rond de bekende middagdip).

Geen vermoeidheid

De placebogroep beleefde rond het middaguur een piek in vermoeidheid. De koffiegroep had daar beduidend minder last van, maar de groep die koffie én tijd om te slapen kreeg, vertoonde helemaal geen tekenen van vermoeidheid. Hoe kan dit? Dr. Kareem Bortecen van NYC Surgical Associates legt het uit aan Men’s Health: ‘Een kop koffie in combinatie met een middagdutje geeft je een boost voor de rest van de dag. Als je koffie dinkt, wordt de caffeïne na ongeveer 30 minuten door je lijf en zenuwsysteem opgenomen.’

Goed timen

Wel belangrijk: hou de tijd in de gaten. Het wordt aangeraden om direct na je bakje troost te gaan slapen. Als je te lang wacht, krijg je namelijk de caffeïne-boost voordat je slaapt, en dan lukt het natuurlijk niet meer om een uiltje te knappen. Ook moet je deze gouden combi niet te laat op de dag plannen, want dan schopt het je nachtrust in de war. Kortom: timing is alles.

Bron: Men’s Health

Nee, die leuke barista heeft daar niets mee te maken: dit is waarom je beter werkt in een koffietentje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dikke aanrader: een kop koffie drinken voordat je een middagdutje doet
Sluiten