Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 7 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Zal ik abortus plegen omdat mijn vriend geen kinderen meer wil?’

‘Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sabine (37) haar dilemma voor: “Zal ik abortus plegen omdat mijn vriend geen kinderen meer wil?”

“Ik woon samen met mijn vriend, hij is 48 jaar en heeft twee zonen uit een vorige relatie die net op de middelbare school zitten. Onze relatie is heel erg fijn, we hebben het goed samen en ik ben gelukkig met hem. Ook met zijn kinderen kan ik het goed vinden. Ik heb geen kinderen en hij heeft altijd gezegd dat hij geen kinderen meer wil. Ik vond dat prima, mijn kinderwens was nooit heel groot en na mijn 30e ebde die nog meer weg. Alleen nu ben ik toch ongepland zwanger geraakt, door de pil heen.

Hij gaat bij mij weg

Ik weet het nog maar net, ik weet nog niet eens hoeveel weken ik zwanger ben. Ik ben enorm in de war, want ik had de gedachte dat ik nog kinderen zou krijgen al een tijdje uit mijn hoofd gezet. Aan de andere kant weet ik ook dat het gezien mijn leeftijd wel de laatste kans is, waardoor het ‘nu of nooit’ is. Mijn vriend is er alleen niet blij mee, hij wil nog steeds geen kinderen meer. Hij liet dat ook duidelijk weten: hij zegt dat hij bij mij weg gaat als ik het kind houd. Ook zegt hij dat ik mijn mooie lichaam kwijtraak door de zwangerschap en dat mijn carrière ook niet meer hetzelfde zal zijn als ik eenmaal moeder ben.

Afspraak bij abortuskliniek

Ik weet niet goed wat ik moet doen. Natuurlijk, ik vind het niet leuk dat mijn vriend dit allemaal zegt, dat trek ik mij wel aan, maar aan de andere kant wist ik hoe hij erin stond. Ik heb hele gemengde gevoelens, ik weet zelf niet zo goed wat ik wil. Er staat al wel een afspraak bij een abortuskliniek gepland, maar toch twijfel ik. Mijn vriend en ik hebben het verder heel erg goed samen, dus wil ik dat riskeren voor een zwangerschap? Aan de andere kant, als ik wel een abortus wil laten doen, moet ik niet meer te lang wachten, dus de druk om een keuze te maken is wel hoog. Ik ben bang dat ik later ergens spijt van krijg, zowel van het plegen van abortus als van het verliezen van mijn relatie.

Sowieso iemand verliezen

Ik twijfel dus of ik een abortus wil plegen, waardoor ik mijn relatie in stand houd, of dat ik ervoor kies om het kindje te houden en daardoor mijn vriend verlies. Ik vind het een lastig dilemma, want wat ik ook kies, ik verlies sowieso iemand. Ook vind ik het best oneerlijk dat ik in deze positie word geplaatst. En dat ik zelf nog zo twijfel, helpt natuurlijk ook niet mee. Ik hoop dat jullie tips voor mij hebben, want ik weet het zelf niet meer zo goed.”

Waarom we het vaker over abortus moeten hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme