Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Kan ik mijn kind bij mijn rokende schoonfamilie weghouden?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Bente (27) haar dilemma voor: “Kan ik mijn kind bij mijn rokende schoonfamilie weghouden?”

“Mijn zoon is nu bijna drie weken oud. Mijn vriend en ik zijn enorm gelukkig en we zitten op een roze wolk. Toch is er iets dat ik niet prettig vind, namelijk dat wanneer mijn schoonfamilie langskomt en onze zoon vasthoudt, hij daarna naar rook stinkt. Mijn halve schoonfamilie rookt, dus naast het feit dat ons huis naar hen ruikt als ze langs zijn geweest, ruikt onze zoon ook naar hen. Als ze langskomen wassen ze wel hun handen, maar je ruikt alsnog de sigarettengeur, dat gaat gewoon niet weg.

Binnen roken

Ik heb nog nooit gerookt, het heeft mij nooit aangelokt. Ik vind het vies en daarnaast is het natuurlijk heel ongezond. Vijf mensen van mijn vriend zijn familie roken. Mijn schoonfamilie heeft ook een andere kijk op het onderwerp. Zelfs toen ik zwanger was, rookten ze nog gewoon binnen, waardoor ik op een gegeven moment ook niet meer op visite kwam. Nu ons kind is geboren, wil ik niet dat hij bij familie op bezoek gaat waar er binnen wordt gerookt. Dat geldt dus voor 5 mensen in de familie. Mijn vriend heeft er minder moeite mee dan ik, maar hij is ook wel weer heel begripvol en snapt mijn keuzes hierin.

Lieve mensen

Het liefste wil ik dat de vijf rokers onze zoon niet meer vasthouden, in ieder geval tijdelijk niet. Sowieso heb ik er nog wel moeite mee om mijn kind aan een ander te geven. De bevalling was absoluut niet makkelijk en ik heb gewoon meer tijd nodig voor ik ons kindje aan een ander kan geven. Toch voelt deze keus ook niet helemaal fijn, aangezien het best lieve mensen zijn. Ik wil ze dus ook niet kwetsen of ervoor zorgen dat er een ongemakkelijke of vervelende sfeer tussen ons komt. Dat vind ik ook voor mijn vriend niet leuk, hoewel ik het toch lastig vindt dat hij mij hierin niet volledig steunt. Het gaat om zijn familie en dan kom ik straks over als de boosdoener.

Recht om kind weg te houden

Ik weet niet of ik het ‘recht’ heb om mijn kind bij hen weg te houden. Ik vind het ook absoluut niet leuk om te doen, maar ik vind de gezondheid van mijn kind het allerbelangrijkste. Aan de andere kant wil ik het liefste de goede vrede bewaren tussen ons allemaal, maar ik ben bang dat ze het niet goed opvatten. Dus ik vind het ingewikkeld: kan ik mijn kind bij mijn schoonfamilie weghouden, of kan ik het beter niet doen, zodat het leuk tussen ons blijft?”

Roken tijdens zwangerschap funest voor hersenen kind: ‘Lager IQ en gedragsproblemen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme