Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Gaan we wel of niet voor een tweede kind?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap, problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Ashley (31) haar dilemma voor: “Gaan we wel of niet voor een tweede kind?”

“Mijn vriend en ik hebben een dochter van 1,5 jaar oud. We zijn enorm gelukkig met z’n drietjes, maar we hebben ook zeker onze handen vol aan onze dochter. Dat was met name zo toen ze nog een baby was. Nu gaat alles gelukkig weer helemaal goed en genieten we van haar. Onzer dochter is een prachtig kind en op af en toe een slapeloze nacht na doet ze het perfect. Nu twijfelen mijn vriend en ik over één ding: willen we wel of niet een tweede kind?

Deukjes in relatie

Onze dochter heeft koemelkallergie en ze was mede daardoor een huilbaby. Omdat we hierdoor alle drie oververmoeid raakten, leidde dat tot een ziekenhuisopname en ik kreeg ook nog eens een burn-out. De relatie tussen mijn vriend en mij heeft door deze periode ook aardig wat deukjes opgelopen, dat was absoluut geen leuke tijd. Nu gaat het gelukkig een stuk beter en hebben we onze relatie weer een beetje terug op de rails. Het is nu zover dat we nadenken over een tweede kind, als dat ons al gegund zal zijn uiteraard. Ik zit hierover al een tijd in tweestrijd: ik weet namelijk niet zeker of ik nog een kind wil.

Geld en vrije tijd

Nog een kind erbij is natuurlijk best duur. We hebben nu gelukkig nog niks te klagen, maar als we een tweede kind krijgen, wordt het toch wel een stukje krapper. Mijn vriend en ik werken allebei, dus in plaats van dat we voor één kind opvang betalen, worden dat er straks twee. Dat vinden we nu al aardig prijzig voor twee dagen in de week. Ook wordt onze vrije tijd nog minder met een tweede kind. Kunnen we onze dochter nog evenveel liefde en tijd geven als dat we nu doen? Kunnen mijn vriend en ik nog tijd met z’n tweetjes doorbrengen? De kans bestaat dat onze relatie nog zo’n periode als een jaar geleden niet overleefd en dat willen we uiteraard niet.

Geen broertje of zusje

Aan de andere kant vraag ik mij af of het niet sneu is voor mijn dochter als ze geen broertje of zusje krijgt? En als wij er niet meer zijn, heeft ze dan wel iemand waar ze op terug kan vallen als dat nodig is? Ik heb zelf wel broers en zussen die ik niet had willen missen. Ook spookt door mijn hoofd dat ik er niet jonger op word. Er is geen garantie dat een tweede zwangerschap net zo snel gaat als onze eerste. Ik twijfel dus en mijn hersenen ratelen maar door: willen we nog een tweede kind of niet?”

Gezinsuitbreiding? Deze angsten heeft ieder ouder bij een tweede kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dilemma: ‘Gaan we wel of niet voor een tweede kind?’
Sluiten