Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Peuter 26 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

‘Mijn zoontje luistert zo slecht in de Sinterklaasperiode, hoe ga ik daarmee om?’ Pedagoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Marly (33) haar dilemma voor: ‘Mijn zoontje luistert en slaapt heel slecht in deze Sinterklaasperiode, hoe ga ik daarmee om?’

Marly: “Mijn zoontje van bijna 4 heeft dit jaar voor het eerst écht door wie Sinterklaas is en wat dit voor hem betekent – denk aan schoen zetten, cadeaus, pepernoten. En eerlijk: ik vind dat hartstikke leuk. Ik genóót vroeger van alle Sinterklaasvieringen, de spanning wanneer de Pieten op de deur zouden bonken en de ontlading als ik mijn cadeaus mocht uitpakken. Ik gun mijn zoontje die herinneringen ook, maar tegelijkertijd merk ik aan zijn gedrag hoeveel impact die Sinterklaasperiode heeft.

Zeuren en brutaal zijn

Op zich lijkt hij heel relaxt – zo had hij ’s ochtends niet eens door dat er een cadeautje in zijn schoen zat, haha! Maar tegelijkertijd blijft hij zeuren om nóg meer pepernoten (ik had er maar een paar in zijn schoen gedaan, maar wil niet dat hij ze allemaal tegelijk op eet, dus bewaar ze in een trommeltje). Hij luistert slecht, is soms echt brutaal en hoewel ik niet vaak ‘straf’ geef, krijgt hij nu vaker een time-out op de trap. En de nachten zijn wisselend. De ene nacht slaapt hij klokje rond, afgelopen nacht (toevallig ná de intocht in ons dorp) was hij aan het spoken.

Dit soort dingen herinner ik me dan niet meer als kind, maar het maakt wel dat ik nu al vind dat het nog drie lange weken kunnen worden. Hoe ga ik met deze Sinterklaasperiode om?”

Tips van de pedagoog

Opvoedexpert-Esther-Jongerius
Mandy de Jager Fotografie

Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.

“De Sinterklaasperiode kan zowel een magische als een uitdagende tijd zijn voor veel ouders. Waar Sinterklaas een kinderfeest is, bevat het tegelijkertijd veel spannende elementen. Spanning die voor veel jonge kinderen al snel té veel wordt en dit kun je terugzien in het gedrag, zoals vaker driftbuien of slechter slapen. Precies de punten die jij ook benoemt. Dit zijn dus signalen dat je kindje te veel spanning in zijn lijfje heeft. 

Magie versus spanning

Ik geloof echt dat het Sinterklaasfeest op veel verschillende soorten manieren gevierd kan worden. Zodat je de magie behoudt en tegelijkertijd de spanning beperkt. Want spanning volledig weghouden is zeker niet de insteek. Het is vooral kijken welke spanning jouw kindje aankan en daarnaar handelen. 

Positief verhaal

Als je kind (te veel) spanning ervaart, is het belangrijk om deze spanning weer uit zijn lijfje te krijgen. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar een fijne manier is door erover te praten. Lichamelijk contact (zoals knuffelen), kan ook voor ontspanning zorgen. Vertel aan het eind van de dag bijvoorbeeld in bed een mooi verhaal over Sinterklaas of wat er die dag gebeurd is. Maak het een positief verhaal zonder spanning, zodat de spanning omgezet kan worden in verwondering of een andere fijne emotie. 

Weerspiegeling

Het (ongewenste) gedrag van je kind is dus eigenlijk een weerspiegeling van wat er binnen gebeurt. Je kindje is op deze leeftijd, zeker bij grote emoties zoals spanning, nog niet in staat om je met woorden te vertellen wat er gaande is. De enige manier op die momenten is dus dat ongewenste gedrag.

Andere bril

Hoe vervelend en uitdagend dit gedrag dus ook is, probeer er met een andere bril naar te kijken. Want in dat daglicht is een time-out dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat je kindje nodig heeft. Hij heeft jou en het contact met jou op die momenten juist zo hard nodig, om weer tot rust te komen. En om dus meer ‘gewenst’ gedrag te kunnen vertonen. Een mooie zin om op die momenten voor jezelf te herhalen is: ‘Mijn kind doet niet moeilijk, hij heeft het moeilijk’.

Omgaan met emoties en spanning

Je hoeft hierin echt niet bang te zijn dat je je kind verwent of de ‘verkeerde’ signalen zou geven. Op deze manier leer je je kind juist omgaan met die grote emoties en die spanning, zodat hij dit op latere leeftijd steeds vaker zelf kan.

Wees creatief

Dus kijk vooral welke leuke elementen je van het Sinterklaasfeest door wilt geven aan je kind en wees creatief in manieren vinden die bij jullie passen. Zodat jullie straks samen met een heel warm gevoel terug kunnen kijken op deze magische tijd!”

Wil je meer opvoedtips lezen?

Carla (34): ‘De sinterklaascadeaus zijn de reden van mijn scheiding’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme