Thea Tijssen
Thea Tijssen Persoonlijk 13 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

6 dingen die goede moeders doen, maar ik niet meer

Het onderwerp opvoeding levert altijd genoeg voer voor discussie op tussen moeders. Hoe pak jij dat aan? Zo? Oh nee, dat kan écht niet. Echt, iedereen heeft er een mening over. Ik ben daar klaar mee en doe het anders. Op mijn manier. En wat voelt dat goed!

De volgende dingen vertik ik om nog langer te doen:

1. Elke dag onder de douche

Kinderen hoeven – tenzij ze door de modder hebben liggen rollen – heus niet elke dag in bad of onder de douche. In de zomer zorg ik dat ze zand-, zweet, en zonnebrandvrij hun bed ingaan (even afspoelen volstaat vaak), maar in de winter vind ik een dagelijkse douchepartij voor kinderen wat overdreven. Daar worden hun huidjes alleen maar heel droog van.

Bij mij thuis gaan ze om de dag onder de douche en dat is prima. En ja, wij zeggen ‘s ochtends – op de dag dat ze moeten – ook weleens tegen elkaar: ‘Het is al laat, ze douchen vandaag maar even niet.’ Aangezien het nog geen zwetende pubers zijn, kan dat prima.

Moeder zijn heeft dít effect op je zelfvertrouwen (volgens onderzoek)

2. Een uitgebreid bedritueel

Hoe groter je kinderen, hoe meer bedrituelen erbij lijken te komen. Bij mijn oudste (7) bestaat dit nu uit: tandenpoetsen, een boekje voorlezen, zelf een verhaaltje lezen, een liedje zingen, dansen, een welterusten-worstelpartij met z’n broertje, honderd welterusten-kusjes en -knuffels, nog een beetje water drinken, plassen, wij die vier keer nadrukkelijk zeggen dat hij ‘schoon water heeft’ (want er moet altijd een bekertje water op z’n nachtkastje staan), zoon die vervolgens zijn bed uitkomt om te vragen ‘of hij wel schoon water heeft’.

Omdat we aan dit ritueel uren kwijt waren, besloot ik alles te skippen op het tandenpoetsen, plassen, knuffelen en schoon water-ritueel na. Des te eerder zit moeders voor de buis ehh… liggen zij op bed. Ha!

Deze mama legt uit waarom ‘alleen maar moeder zijn’ niet voldoende is

3. Alles biologisch kopen

Ik heb diverse periodes gehad dat ik liefst álles biologisch kocht. Dat is toch beter? En wil je niet het beste voor je kind? Nou dan.

Maar toch ging er iets knagen: mijn steeds leger wordende portemonnee. Want ja, je bent een fortuin kwijt als je het beste voor je kind wilt. En dat fortuin kunnen wij op zich best goed gebruiken voor andere dingen (kleding, schoenen, uit eten gaan, buiten de deur ontbijten en nog meer dingen voor de kinderen. Ahum). En dan al die discussies over biologisch eten: is het per se gezonder?

Lang verhaal kort: ik zorg ervoor dat mijn zonen hun dagelijkse dosis groenten en fruit binnenkrijgen, maar dat hoeft niet per se biologisch te zijn. Want ook al eten we thuis graag appels, die kun je ook kopen zonder dat het een rib uit je lijf kost.

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

4. Overdreven geduldig zijn

Ik probeer me in te houden, maar als om kwart voor acht ‘s ochtends een van mijn zoontjes continu de sirene van z’n brandweerauto indrukt, mijn telefoon gaat en ik ‘m niet kan vinden, de ping van de magnetron allang is gegaan ten teken dat de havermout klaar is en het andere kind met een irritant stemmetje al dansend ‘I’m sexy and I know it‘ loopt te zingen… Dan verlies ik soms mijn geduld.

En weet je: het is volgens mij ook niet goed voor kinderen om heilige moeders met engelengeduld te hebben, omdat de rest van de mensheid nu eenmaal ook geen engelengeduld heeft en niet heilig is. Het is prima voor kinderen als ze de verschillende fases leren herkennen van iemand die z’n geduld verliest. Daar zijn ze later alleen maar mee geholpen.

5. Een perfect schoon huis hebben

Iemand zei laatst: ‘Als moeder ben je eigenlijk gewoon een verkapte schoonmaakster.’ Dat klopt deels. Want ik sta meerdere keren per dag het aanrecht schoon te maken, de afwasser in te ruimen, vuile sokken in de wasmand te gooien, de eettafel af te doen en de wc te fatsoeneren.

Maar omdat ik schoonmaken haat – en vooral omdat ik denk dat kinderen (met name jongens) niet moeten denken dat iemand anders altijd alles achter hun kont opruimt – heb ik onlangs ingevoerd dat de kinderen zélf hun vuile kleren in de was gooien, hun bordje en zooi afruimen na het eten en een keer per week helpen met hun bed verschonen en hun kamer afstoffen.

Natuurlijk gaat het sneller als ik het zelf doe, en het huis is niet per se heel schoon, maar ik heb liever een beetje viezigheid in huis dan het gevoel een knecht te zijn. En kinderen die meehelpen, dat is ook wat waard!

JM Ouders schreef eerder ook al het artikel Een perfect huishouden? Deze 7 dingen hebben kinderen echt niet nodig

6. Het hele weekend met de kinderen doorbrengen

Wat ik het meeste mis aan de tijd voordat er kinderen waren, was de tijd die ik in mijn uppie doorbracht, slenterend door de stad bijvoorbeeld. Dus wat wij thuis hebben ingevoerd, is dat we de vrije zaterdag met z’n allen beginnen, maar dat ik ergens op die dag een paar uurtjes voor mezelf ‘pak’ en er tussenuit sneak. Niks bijzonders, even langs wat winkels struinen in mijn uppie. Of koffie drinken met een vriendin. Als mijn man dan maar thuis is met de kinderen en ik dus niet.

Even een dagje geen moeder zijn: het lijkt me heerlijk

Andersom gebeurt dat ook, dat kan ook zomaar op zondag zijn trouwens. We leggen het niet contractueel vast. Maar we weten allebei dat we die tijd nodig hebben om daarna, als we thuiskomen rond borreltijd, er weer helemaal te zijn voor de kinderen en elkaar.

Hé, het is oké:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen die goede moeders doen, maar ik niet meer
Sluiten