Redactie
Redactie Kids 6 dec 2014
Leestijd: 6 minuten

20 dingen die ik leerde toen ik ‘jong’ moeder werd

Het is een eeuwige discussie. Ben je een jonge of een oude moeder. Wanneer ‘begin’ je aan kinderen? Wanneer lijkt het juiste moment zijn aangebroken? Je hebt het niet (altijd) voor het zeggen wanneer en of je kinderen krijgt. Een ding is zeker: er echt klaar voor zijn, ben je nooit.

Zolang je nog geen kinderen hebt, kun je je geen voorstelling maken van het ouderschap. Of je nou nog drie jaar wil stappen, de wereld over wilt reizen of kiest voor een andere studie. Ik werd zwanger op m’n vijfentwintigste, met de gedachte in m’n achterhoofd dat ik niet makkelijk zwanger zou kunnen raken. En dan gebeurt het toch. Je draagt zorg voor een nieuw leven. En ja, ik ging toen nog op stap, op reis en had een fulltime baan. Maar ik werd moeder en ja, het heeft impact op m’n leven gehad, maar wel in positieve zin. De onderstaande dingen hebben veel raakvlakken met het latere moederschap, maar we wilden ze toch nog even benoemen. Een viering van het moederschap. You’re welcome.

1. Opvoeden is niet makkelijk, ongeacht leeftijd

Ik sprak laatst een moeder van 48. Zij had net een kind gekregen. Nieuwe vriend, nieuwe kansen en het lukte. We zaten allebei in de speeltuin en wisselden dezelfde verhalen uit. Het kost je bloed, zweet aan tranen en levert een boel voldoening op. Of je nu 19 of 50 bent.

2. Waar is die tijd gebleven?

Doordat je opeens niet alleen moet zorgen voor jezelf, maar ook voor een ander kost alles je dus twee keer zoveel tijd. Je springt niet zomaar even onder de douche om je vervolgens op je gemakje op te maken. Toch telt een dag nog steeds 24 uur.

3. Je hebt het idee dat je nog jong bent

Ongeacht dat je er echt wel een paar stressrimpels bij hebt gekregen en af en toe alleen maar wil slapen, je bent gewoon nog jong.

4. Je wordt kieskeuriger wat betreft avonden uit

Ben je een avond kinderloos? Lucky you! Dan sta je voor de keus of je óf wat met vrienden gaat doen óf wat met je vriend. Je kinderloze vrienden zijn wel in voor een avond stappen, maar heb jij daar wel zin in? Je moet morgen toch weer paraat staan. En oh ja, had ik dat al gezegd? Die katers lijken opeens wel honderd keer erger.

5. Je bent iets aan het ontwikkelen, het heet ‘geduld’

En als het niet tot uiting komt, dan doe je maar alsof. Alles snel, snel, snel (wat jonge mensen vaak doen) is dus verleden tijd. Laat het maar allemaal over je heen komen. Man, wat kan dat slopend zijn.

6. Onthoud: je kinderen zien jou als voorbeeld

Altijd al gedroomd van ‘model worden’? Je staat continu in de schijnwerpers bij je kinderen en je bent hun model. Hun rolmodel. Dus word je ongesteld, of heb je gewoon een pestbui? Je kinderen horen, zien en voelen alles. Let dus wel een beetje op wat je doet of zegt. Chin up, ass up and focus

7. Je carrièredoelen veranderen

Laatst zei een vader van een vriendin tegen me: ‘Maar lieverd, waarom moet jij zoveel studiefinanciering terugbetalen? Jij werkt toch helemaal niet? Jij bent toch gewoon thuis om voor je kind te zorgen?’ Toen klapte er iets. Ik lachte vriendelijk en mompelde iets dat vrouwen anno 2014 ook best ambities kunnen hebben. Ik werk keihard, heb inderdaad weleens last van schuldgevoelens, maar ben wel gelukkig. Ook niet onbelangrijk voor je kind. Toch, vader van m’n vriendin?

8. Je wordt heel kundig als het om geld gaat

Je vriendinnen die weekendjes weg plannen, zich helemaal suf kopen tijdens de uitverkoop en hier en daar een fancy restaurant bezoeken, dat is verleden tijd. Een kind kost klauwen met geld.

9. Je voelt je fit

Je herstelt snel na de bevalling en je hebt nou eenmaal meer energie dan die vrouw van 48 uit de speeltuin.

10. Mocht je aan een tweede denken; je hebt iets meer ruimte

Je biologische klok tikt wel door, dat is het niet. Het is meer dat het niet zo erg is als je nog even wil wachten.

11. Je mag weer even kind zijn, maar tegelijkertijd ben je opeens ook heel volwassen

Zo lang geleden is het niet, dat je samen met je moeder Disneyfilms keek of dat je ‘landje veroveren’ speelde met je buurmeisje. Toch kom je voor aardig wat volwassen beslissingen te staan, met zo’n kind. Is het niet de school die je moet uitzoeken, dan is het wel zoiets als een tien minuten gesprek op de crèche.

12. Je kunt echt heel veel met kinderen

Als je iets écht wil, dan lukt het in de meeste gevallen ook. Het enige wat me echt heel erg tegenstond tijdens de zwangerschap, waren die vooroordelen: ‘Tja, nu moet je je gaan settelen.’ Onzin.

13. Je voelt je beter dan ooit

Moeder zijn is fantastisch.

14. Bedenk dat je echt realistisch moet zijn af en toe

Oké, je kunt dan nog wel je dromen waarmaken, even zomaar weggaan, behoort niet meer tot de opties.

15. Je trekt je niets aan wat anderen denken

Laatst stond ik met mijn peuter en drie tassen voor de crèche. Een vrije hand om de code in te toetsen, die was er niet. Ik klopte met een ongemakkelijke armbeweging tegen de glazen deur, waarachter een vader stond. In eerste instantie wilde-ie niet opendoen, hij dacht dat ik een oppas was die de code niet wist.

16. Je betrapt jezelf op dingen waarvan je ooit zei dat je ze nooit zou doen

Ook jij gaat op de grond kruipen, gekke dans moves maken en zingen op de fiets. Ja, jong of oud, als je kind het naar z’n zin heeft, dan ben jij een gelukkig mens.

17. Je schuldgevoel is net zo groot als bij alle andere moeders

Staat je kind met een sip gezicht voor het raam terwijl jij je fiets van het slot haalt en je richting werk snelt? Au. Hier moet je doorheen. Niets aan te doen.

18. Je vriendinnen om je heen raken langzaam ook zwanger en komen naar jou voor advies

Je hebt een streep voor: jij weet ‘alles’ al. Nou ja, eigenlijk weet je niets, we doen allemaal maar dingen waarvan we denken dat ze goed zijn, maar waarvan we het niet zeker weten. Zeg dit maar niet tegen je vriendinnen, daar komen ze vanzelf wel achter.

19. Je wordt rustiger

Je leert wat meer leven met de dag. Als ‘jonge’ vrouw wil je vaak nog van alles en ben je vuur. Zodra je zwanger raakt, word je realistischer en laat je het allemaal net iets meer op je af komen. Zou dit te maken hebben met de bevalling?

20. Als je kind wat ouder is, heeft hij of zij nog steeds een jonge moeder

Ha! Je blijft gewoon eeuwig jong!

Zie hier ook
12 dingen die je nooit tegen een jonge moeder moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
20 dingen die ik leerde toen ik ‘jong’ moeder werd
Sluiten