Janne Vogel
Janne Vogel Kids 29 mrt 2018

Déze 5 dingen moet je je kind sowieso zelf laten doen

Misschien had je het nooit achter jezelf gezocht, maar vanaf het eerste moment dat je je kind op de aarde zette, wist je dat je hem voor áltijd zal beschermen. Tegen alles. Volstrekt normale gevoelens. Maar hoe weet je of je doorslaat?

Hij mag alles hoor, maar het liefst ben jij gewoon altijd heel dichtbij om een oogje in het zeil te houden. Shit. Ben je per ongeluk een overbezorgde moeder geworden?

Deze dingen moet hij écht alleen doen

Bezorgdheid is niets meer dan logisch, maar wanneer je je kind gaat beperken en ‘m liever thuishoudt (of altijd met hem meegaat) zodat niemand hem kwaad kan doen, is er iets mis. Natuurlijk weet je diep van binnen wel dat je ‘m simpelweg niet overal tegen kan beschermen en dat dit zeker niet de juiste manier is, maar het blijft een lastig dingetje. Knoop dit in je oren: het te allen tijde beschermen van je kind is simpelweg niet jouw taak. Het is je taak om hem de vaardigheden te geven om moeilijke situaties aan te kunnen. Want als ze niet met dit soort situaties in aanraking komen, hoe moeten ze dat dan leren? Natuurlijk sta jij achter hem, elke stap van de weg, maar het is belangrijk dat hij dingen zelf uit gaat vinden. Laat hem om te beginnen de volgende dingen doen, in zijn eentje. Want kom op, hij is geen baby meer.

1. Alleen buitenspelen

Als hij oud genoeg is om zich aan de regels te houden, is hij ook oud genoeg om buiten te spelen zonder dat jij toekijkt. En ja, hij moet vooral héél vies worden en van zijn vrijheid genieten.
Je leert je kind grenzen aan en kijkt vervolgens of hij zich hier aan houdt. Hij gaat nooit leren om de regels te volgen als je hem die kans ook niet geeft, door constant bij hem te zijn en ‘nee’ te roepen wanneer hij de fout ingaat, bijvoorbeeld.

2. Bepalen wat hij wil doen

Allereerst: laat je kind zelf kiezen of hij een op blokfluitles/voetbal/scouting wil. Doe hem niet zomaar ergens op, omdat jou dat het leukst/veiligst lijkt of omdat je dat vroeger zelf ook deed. Je kind is géén verlengde van jezelf.
Nog een dingetje: je kan het team waar je kind in belandt coachen, hartstikke leuk. Maar doe ook dit niet voor jezelf. Sommige ouders coachen alleen omdat ze er zo voor kunnen zorgen dat hun kind altijd het beste van het beste krijgt. Deze ouders doen hun kind alleen maar pijn en geven ze het gevoel dat ze nooit onderdeel van een team hoeven te zijn. Dat zij toch wel voorgaan. Wanneer deze kinderen straks in de echte wereld terechtkomen, kunnen ze vrijwel niks zonder hun ouders. Niet best.

LEES OOK: 7 dingen die je moet loslaten als je een moeder van een peuter én controlfreak bent

3. Voor hemzelf praten, ook al is hij verlegen

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar af en toe is het belangrijk om ons niet te veel met onze kinderen te bemoeien. Wanneer je zoontje met een andere kleuter aan het spelen is en hij vindt iets niet leuk, bemoedig hem dan om dit tegen hem te zeggen. Op een rustige manier. Dat is natuurlijk eng en het is fijner als mama het oplost, maar zelf moet hij het ook leren. Natuurlijk moet je af en toe ingrijpen wanneer dingen uit de hand lopen, maar over het algemeen is dit een goede manier om hem het zelfvertrouwen te geven om zijn grenzen aan te geven. En dat gaat essentieel zijn naarmate hij ouder wordt.

4. Zijn eigen fouten oplossen

Als je kind iets verkeerd doet, laat hem het dan zelf rechtzetten. Natuurlijk laat je ‘m niet aan zijn lot over, maar hij moet leren dat dingen niet vanzelf worden opgelost. Stel je voor: hij ‘steelt’ een zakje snoepjes, of iets van een vriendje. Breng het niet meteen terug en verontschuldig je voor zijn gedrag, nee, stuur hem er zelf op af. Het is moeilijk, maar alleen op deze manier leert hij van zijn fout.

5. Zijn eigen vrienden kiezen

Wanneer je kind al zijn tijd doorbrengt met een persoon die hem allesbehalve blij maakt, mag je daar op een gegeven moment best over beginnen. Maar over het algemeen moeten ze – zéker naarmate ze ouder worden – vooral zelf kiezen met wie ze willen chillen. Oudere kinderen kunnen zich aangetrokken voelen tot bepaalde vrienden en groepjes die niet per se goed voor ze zijn. Het kan heel moeilijk zijn om je er niet mee te bemoeien, maar je moet accepteren dat het niet aan jou is om te kiezen. Hij is degene die moet zien en voelen wat een gezonde relatie is. Natuurlijk ben je er om hem te helpen wanneer hij erachter komt dat hij afstand wil nemen van iets dat niet goed voelt. En je kunt ‘m ook zeker wat info geven over dingen als groepsdruk en foute keuzes, die consequenties kunnen hebben. Maar kiezen, dat is aan hem.

Kortom: laat hem los. Hij zal zich niet altijd gelukkig voelen en er zullen vervelende dingen gebeuren, maar juist die ervaringen geven hem de kans om te leren. De wereld is nou eenmaal niet eerlijk, daar komt iedereen vroeg of laat achter. Jij bent er altijd om hem op te vangen, maar hij zal op een gegeven moment op eigen benen staan.

Mom.me

Reageer op artikel:
Déze 5 dingen moet je je kind sowieso zelf laten doen
Sluiten