Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 3 apr 2017

9 dingen die je nooit tegen je baas moet zeggen

Een open sfeer op de werkvloer is top, en als je Suits hebt gezien lijkt het wel of je je baas prima voor rotte vis kunt uitmaken, maar er zijn dingen die je beter niet tegen je baas kunt zeggen.

Bedrijven zijn over het algemeen niet meer zo formeel als twintig jaar geleden. Op zich relaxt en positief, maar dat betekent nog niet dat je zomaar alles tegen je baas eruit kan gooien. Lynn Taylor, die in Amerika wordt gezien als de grootste nationale werkvloer-expert, schreef er een boek over: Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job. De titel zegt genoeg. Negen voorbeelden waarmee je moet oppassen, althans volgens Lynn dan, want het hangt natuurlijk ook gewoon van je baas en je werkplek af, laten we wel wezen:

1. Zeggen dat je geen tijd hebt

Als je baas je vraagt iets te doen, probeer dan nooit ‘nee’ te zeggen. Zelfs als je heel druk bent en niet direct tijd hebt. Vraag je baas welke dingen prioriteit hebben en dat je dat lijstje op die manier afwerkt, zodat je laat zien dat je het in ieder geval wel wílt doen. Als iets écht niet gaat lukken kun je daar natuurlijk wel eerlijk over zijn, maar zeg dan liever: ‘Dat wordt wel een uitdaging, aangezien ik ook de presentatie nog moet voorbereiden. Of heb je liever dat ik vandaag met deze nieuwe opdracht aan de slag ga?’

2. Je fouten ontkennen

Ook al schaam je je, vertel altijd de waarheid. En als je echt niet schuldig bent, leg dan uit waarom. Zonder andere collega’s zwart te maken. Zij zullen er zelf eerlijk voor moeten uitkomen.

3. Te vroeg zeggen dat je een andere baan zoekt

Natuurlijk weet je baas dat zijn werknemers ooit weer op zoek kunnen gaan naar een andere job, maar kies voor de juiste timing. Je kunt het beste 2 weken voor je geplande vertrek pas je opzegtermijn in laten gaan en vertellen dat je een andere baan hebt gevonden.

4. ‘Ik weet niet hoe dat moet’

Als je baas je een opdracht geeft, en je weet niet precies hoe het moet, zeg dan niet: ‘Geen idee, dat kan ik niet.’ Vraag in plaats daarvan direct hoe hij dat voor zich ziet en hoe je moet beginnen. Of vraag een collega om hulp. Zo laat je merken dat je gemotiveerd en leergierig bent.

LEES OOK: Thuiswerken is goed voor jou én je baas

5. Zeggen dat je meer geld nodig hebt

Het is niet dat je niet om een salarisverhoging mag vragen, maar begin tijdens de onderhandelingen niet over je eigen financiële problemen. Laat je privésituatie er altijd buiten. Daar is je baas niet verantwoordelijk voor. Wat wel werkt: gegronde argumenten of bewijs (van je prestaties) dat je een hogere beloning verdient.

6. Zeggen dat je vorige baas het anders deed

Net als met exen. Jij wilt toch ook niet vergeleken worden met je voorganger? Of dat nou in een relatie of nieuwe functie is. Dat kan je baas dus waarschijnlijk ook niet waarderen. Ook zou ‘ie kunnen denken dat je nog niet helemaal klaar bent voor de nieuwe uitdaging of niet met veranderingen om kunt gaan. Misschien wordt je dan niet aangehaakt bij nieuwe projecten. Zonde!

7. ‘Ik ga vandaag wat eerder weg’

Oké, als je een onverwachte doktersafspraak met je kind hebt, moet dat geen probleem zijn. Maar zeg nooit dat je eerder weggaat, omdat je niks meer te doen hebt. Het wordt veel meer gewaardeerd als je alvast wat voorwerkt of op zoek gaat naar nieuwe ideeën voor een volgend project.

8. Laten merken dat je verveeld bent

Je wordt nou eenmaal betaald om productief te zijn en werk te leveren. Het is niet aan je baas om jou te vermaken. Zoek zelf een nieuwe uitdaging in je functie of opper een nieuw project waar je je ei in kwijt kan. Of als je door wilt groeien, ga daar een gesprek over aan. Neem initiatief, daarmee toon je wilskracht.

9. Zeggen dat je te moe bent

Hoe goed je ook met je baas omgaat, laat niet te vaak merken dat je moe bent of op je tandvlees loopt. Een keertje kan heus wel, maar als het samengaat met regelmatig te laat op kantoor verschijnen en eruit zien als een slappe theedoek, is dat niet zo handig. Bedenk je namelijk ook dat hij degene is die jouw salarissen, bonussen en verantwoordelijkheden bepaalt.

Lees ook de ‘dingen die je nooit moet zeggen tegen’:

je man
je kinderen
de juf van je kind
een werkende moeder
kersverse ouders
een jonge moeder
ouders met één kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 dingen die je nooit tegen je baas moet zeggen
Sluiten