Anne Broekman
Anne Broekman Mind 7 aug 2017

7 dingen die je nóóit zou doen. Maar toen werd je moeder…

Weet je nog, het leven voordat je kinderen kreeg? Lekker blijven hangen in de kroeg, uitslapen tot in de middag en spontaan een weekendje Londen boeken. Je kon je niets voorstellen bij de sores van vrienden die wél kinderen hadden. En toen werd je zelf moeder en begreep je de volgende dingen ineens héél goed…

1. Wat druk zijn écht inhoudt

Wat een gezeur vond je het, als vriendinnen met kinderen amper meer gingen stappen en nooit dat ene mooie boek gelezen hadden, of die mooie film nog stééds niet gezien hadden. Kom zeg, met een beetje betere planning konden ze heus het beste van beide werelden combineren. Hoogmoed komt voor de val, dat blijkt maar weer. Want allejezus, wat is het druk als je naast je werk en sociale leven ook nog eens een kind (of meerdere) te verzorgen hebt. Kinderen houden zich namelijk niet aan schema’s en planningen, eigenzinnig als ze zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het slaapgebrek, waardoor je nu ook pas weet wat échte vermoeidheid inhoudt.

2. Zindelijkheidstraining op Facebook

‘Hoera, Floris heeft voor het eerst op het potje geplast!’ Je zag dit heugelijke feit op Facebook voorbij komen, inclusief foto van een trotse peuter op het potje, en dacht: WHYYYYY?! Nou snap je het. Zindelijkheidstraining is soms een verdomd lange, frustrerende weg, en je wilt het van de daken schreeuwen als die kleine van jou eindelijk snapt wat de bedoeling is. En dat is absoluut een Facebook-post waardig, toch?

LEES OOK: Moeder worden en opeens niet meer de ‘jij’ zijn die je bent

3. Dat gezinnen ook uiteten gaan

Zat er voorheen een gezin naast jou in een restaurant, dan vroeg je om een andere tafel. Of je gaf hen op z’n minst een van je beruchte ‘rollen met de ogen-blik’. Hoe haalden ze het in hun hoofd? Konden ze niet gewoon naar die grote gele M met ballenbak gaan? Maar nu weet je: ouders hebben ook weleens geen zin om te koken. Ja echt, het zijn net mensen. Of ze willen een keertje lekker uiteten – dus geen fastfood – en gunnen hun kinderen deze ervaring ook. Plus: er is niet altijd een oppas voor handen. Wat een openbaring!

4. Zo. Veel. Kinderen. Op. Instagram.

Het eerste lachje van je baby. Je dochtertje met een gezicht vol jam, je zoontje die zich in een doos heeft verstopt. Hilarisch toch? En superschattig! Hup, een mooi filtertje erover en gaan met die banaan. Dat je dat gepost op Instagram eerst aanstellerij vond van al die ouders? Eh, nou ja. Jouw kinderen zijn gewoon extreem leuk.

5. Waarom douchen een luxe is

Hoorde je in het pré-kindertijdperk moeders klagen over het feit dat ze al twee dagen niet gedoucht hadden, dan dacht je: jaiks, hoe moeilijk kan dat zijn? Prioriteiten stellen, mensen! En dan werp je zelf zo’n klein, schreeuwend, poepend en spugend welpje dat al jouw tijd opslokt. En áls dat kleine, schreeuwende, poepende en spugende welpje eindelijk stil is, wil je vooral heel graag slapen. En dus schiet dat douchen er weleens bij in en pleit jij inmiddels voor een standbeeld voor de uitvinder van droogshampoo.

via GIPHY

6. Je vriend ‘papa’ noemen

In the heat of the moment glipt het er ineens uit als je de kinderen uit bad haalt: ‘Papa, kan je even helpen?’ En nee, je had het niet tegen je vader. Je zit zo in dat vader-moeder-patroon, dat het logisch lijkt om je vriend/man papa te noemen. Ook zoiets: je noemt jezelf ook ineens mama in plaats van ‘ik’ terwijl je je zo had voorgenomen dat nooit te doen, want hallo, je was nog wel je eigen persoon. Maar goed, mama moet nu echt even naar de wc.

7. Het publiekelijke ‘kontruiken’

Heeft kleine Mees nou wel of niet gepoept? Je dacht net iets te ruiken… Voor een extra check til je ‘m op en snuffel je aan zijn pamperkont. Vies? Welnee, dat vind je allang niet meer zo. Net als het afvegen van snot, het in je mond stoppen van een speen die net op de grond is gevallen en het schoonvegen van een wangetje met je eigen spuug. Tijden veranderen, zullen we maar zeggen.

LEES OOK: 14 dingen die ik anders zou doen als ik weer moeder zou worden

Openingsbeeld: Etsy

Reageer op artikel:
7 dingen die je nóóit zou doen. Maar toen werd je moeder…
Sluiten