Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 30 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

4 dingen die je seksleven na je 35e beïnvloeden

Seks. De één zegt dat het alleen maar beter wordt, terwijl de ander op z’n 40e wanhopig roept dat-ie zich de laatste keer niet eens meer kan herinneren. Deze 4 dingen zijn in ieder geval bepalend voor je seksleven na je 35e. En dat is niet alleen maar negatief.

Misschien dacht je dat je seksleven aardig stabiel blijft in de eeuwigheid. Kan zeker, maar geldt helaas niet voor elk koppel. En dat zou wel eens goed kunnen komen door deze 4 punten.

1. Het leven van een 30-er

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen hun seksuele piek beleven tussen hun 30e en 40e, maar die ‘dirty-30s‘ gelden helaas niet voor iedereen. ‘Veel vrouwen zijn verbaasd als ze horen dat hun testosteron, het hunkerhormoon, minder wordt tussen de 20 en 30,’ vertelt arts Leah Millheiser. ‘Maar bij iedere vrouw tussen de 20 en 50 daalt het testosteronlevel tot wel 50%.’ Daarnaast spelen er vanaf je 30e ook veel meer stressfactoren een rol: werk, familie, vrienden, kinderen, sport. Bij vrouwen wordt hun libido veel meer bepaald door deze externe factoren dan bij mannen. Kortom: hoe hectischer je leven, hoe lager je libido over het algemeen.

2. De pil

Er kan een onverwachte mood killer in het spel zijn: je anticonceptie. Het is dus niet alleen je dalende testosteron, maar ook de keuze van anticonceptie kan een rol spelen. Hiervoor werd een grote groep vrouwen onderzocht. Daaruit bleek dat als je de pil slikt, je testosteron nóg minder wordt. ‘Je ovulatie wordt namelijk gestuurd in plaats van dat het natuurlijk gaat. Daardoor heb je minder testosteron, maar juist meer van een stofje dat testosteron aan elkaar verbindt. Minder losse deeltjes testosteron in je bloed dus,’ verklaart Alyssa Dweck, assistent klinisch professor. ‘Je bent dus iets droger tijdens de seks.’ A-relaxt. Simpele oplossing: glijmiddel. Niets om je voor te schamen. Of in overleg met je huisarts overstappen op andere anticonceptie.

LEES OOK: 6 dingen die je dus nooit moet doen voordat je seks gaat hebben

3. Het magische getal is lager dan je denkt

Stop maar met de druk leggen op 2-3 keer seks per week. Stellen zeggen juist gelukkiger te zijn met 1 keer seks per week, volgens recent onderzoek. Meer dan 30.000 mensen werden onderzocht en daaruit bleek dat meerdere keren seks per week ze niet per se gelukkiger maakten. Dus elke keer dat je hoort dat je relatie gaat lijden door minder seks op je 40e: no stress! Die ene keer per week is voldoende. Als je daar al aan komt, heet dat.

4. Makkelijker klaarkomen

Klaarkomen is voor de vrouw niet altijd even gegarandeerd, maar wordt wel makkelijker naarmate je ouder wordt. Dat blijkt uit een ander onderzoek. Yes! En wel hierom: ervaring. Mannen komen sowieso wel klaar, het gaat bijna automatisch, maar vrouwen hebben hun brein en gedachten erbij nodig,’ legt Dweck uit. ‘Dus veel vrouwen focussen op hun 20e op dat orgasme, maar tijdens hun 30-er jaren vinden ze pas de perfecte balans van touch and thought.’

En ben je alweer in de mood gekomen? Dit zijn in ieder geval 5 redenen om vanavond seks te hebben. Het is namelijk ook nog eens goed tegen allerlei kwaaltjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 dingen die je seksleven na je 35e beïnvloeden
Sluiten