Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk december 11, 2017

11 dingen die iedere vrouw ooit in haar eentje gedaan moet hebben

Of je nou single bent of een gezin met drie kinderen hebt; het is heel gezond om af en toe dingen in je eentje te doen. Je bent immers zoveel meer dan moeder, vrouw van en collega. 

Mindful: alleen met jezelf

Als je kinderen hebt, weet je hoe spaarzaam de momenten zijn dat je echt alleen bent. Eén minuut rust op de wc is al een luxe. Terwijl het juist zo goed voor je is om af en toe te genieten van je eigen gezelschap. Even met jezelf zijn geeft je de ruimte om op te laden, om na te denken over waar je staat, wie je bent en wat je gelukkig maakt. We krijgen ook rillingen van het woord ‘me-time‘, maar toch: tijd voor jezelf en dan ook daadwerkelijk alleen zijn, is niet zomaar een marketing-trucje.

Dingen in je eentje doen is goed

Probeer daarom zodra het even kan een date te plannen met jezelf. Of je nou in een café een boek leest, naar een expositie gaat of meteen een vliegtuig pakt. In het begin is het misschien een beetje onwennig, zo op pad zonder man of kind, maar je zult zien dat je steeds vaker behoefte krijgt om in je uppie te ontsnappen aan de hectiek van alledag.

Deze dingen – van klein en alledaags tot groots en meeslepend – moet je gewoon ooit in je uppie gedaan hebben.

1. We beginnen laagdrempelig: ga koffie drinken in een café

Je kan je verschuilen achter een boek of tijdschrift, maar gewoon zitten, genieten van niets anders dan je omgeving en je latte is eigenlijk nog beter.

2. De volgende stap: naar de bioscoop

Easy peasy want je zit in het donker, hebt een film om op te focussen en de hele bak popcorn voor jezelf. (Het risico bestaat wel dat je vanaf nu nooit meer mét iemand wil gaan.)

3. Naar een expositie

Of je nou in je eentje stilzwijgend door de ruimte loopt of met iemand anders – het maakt de kunst niet minder bewonderenswaardig.

4. Een lange wandeling maken door de natuur

Om even echt alleen te zijn met je gedachten (en waarschijnlijk overbodig te zeggen, maar toch: kies altijd een veilige route).

5. Naar een feestje gaan waar je alleen de organisator kent

Het dwingt je je sociale vaardigheden af te stoffen en zorgt ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen die je helpen weer anders naar de wereld te kijken.

6. Een driegangen-diner koken

Hoe verleidelijk het ook is om sushi te bestellen of een pizza in de oven te schuiven als je een avond alleen bent; een driegangen-diner bereiden met eten dat (alleen) jij lekker vindt, voelt heel belonend en maakt dat je je eten nog meer waardeert.

7. Neem jezelf mee uit eten

En met uit eten bedoelen we niet: een kroket uit de muur trekken, maar echt in een restaurant zitten, met een menukaart enzo.

8. Een stuk autorijden

En dan heel hard meezingen met je favoriete jaren ’80-playlist. Next level: in je eentje op roadtrip. Wedden dat je je dan nog nooit zo vrij hebt gevoeld?

9. Alleen thuis zijn

Je houdt zielsveel van man en kinderen, maar dat moment dat ene ultiem zeldzame moment dat iedereen weg is en je je kan verwonderen over de stilte is bliss. Vergeet niet je telefoon in de vliegtuigmodus te zetten.

10. Alleen naar een concert

Ja, dat is even slikken. Maar als je naar een optreden gaat van je favoriete band heb je in ieder geval al één ding gemeen met al die andere mensen die er zijn: de muziek.

11. Naar de kroeg

Waarschijnlijk krimp je al in elkaar bij de gedachte alleen aan de bar te staan, maar het kan zomaar de avond van je leven worden. En zo niet; in een stampvolle kroeg valt het niemand echt op dat je alleen bent gekomen en ben je zo weer thuis.

12. De ultieme empower-ervaring: alleen op vakantie gaan

We zeggen niet dat je meteen met een rugzakje op naar Bolivia moet, maar niets brengt je zo terug naar jezelf als alleen op een onbekende plek zijn waar je niemand kent. Begin met een weekendje ergens in Europa om te kijken hoe het voelt. Als je er klaar voor bent, kun je altijd nog twee weken rondreizen in een exotisch oord. Het is misschien niet realistisch om stante pede huis en haard te verlaten, maar zet het in ieder geval op je bucket list. Voor ooit.

Toch meer zin in gezelschap dan dingen in je eentje doen? Naar het roze Paradiso Hotel Ibiza wil je alleen met je matties.

Reageer op artikel:
11 dingen die iedere vrouw ooit in haar eentje gedaan moet hebben
Sluiten