Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 25 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Luizen! Hier moet je rekening mee houden als je kind thuis komt met veel jeuk

Paniek in de tent! Je haalt je kind uit school en hij blijft maar krabben aan zijn hoofd. Je denkt direct aan luizen, want die kans is immers groot. Menig kind krijgt hiermee te maken.

Dat neemt niet weg dat het een heel gedoe is om ze te bestrijden. Je moet in de weer met speciale kammen, wassen draaien en een luis-proof ritme hanteren. Dus wat doe je precies wanneer je kind met veel jeuk thuiskomt?

Luizen

Begin eerst met het jeukgedrag te controleren. Als de kinderen niet aan het hoofd krabben weet je dat het geen luizen zijn. Als ze wel aan hun hoofd krabben, pak je de speciale luizenkam erbij en ga je op onderzoek uit. Het ‘fijne’ aan luizen is dat je deze al snel ziet. Ze rusten op het hoofd of ze lopen zelfs. Je ziet ze vooral goed op de plekken waar het haar vaak wat dunner is (plekken zoals achter de oren).

Je hebt de luizen gevonden en gaat nu over tot actie. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de schade. Op deze manier hebben de luizen namelijk minimaal de kans om zich verder te verspreiden. Het is nu slim om de haren goed te wassen met anti luizenshampoo en dit te herhalen indien nodig. Je kunt tussen de wasbeurten door verder gaan met de speurtocht.

Krabben

Mocht je dit teveel werk zijn, of niet volledig lukken, zijn er zelfs speciale instanties die je hierbij kunnen helpen. Dit kost je overigens wel geld, dus de DIY luizen fight is je in eerste instantie aan te raden. Naast shampoos zijn er ook andere haarproducten die bijdragen aan het vernietigen en voorkomen van luizen. Zo zijn er ook nog elektrische kammen en etherische oliën (Tea Tree), die luizen kunnen verhelpen. Hiervan is de werking niet bewezen maar het is uiteraard het proberen waard.

Wanneer je kind eenmaal luisvrij is, is het nog steeds handig om met regelmaat te checken. Herhaal dit in het begin zeker om de twee weken. Als je opnieuw luizen aantreft, begint het proces weer van voor af aan. Daarnaast hebben schone kapsels de meeste kans op luizen, dus het is echt niet erg als je je dochter haar haren even een dag niet wast.

Vergeet ook niet de luizentassen te gebruiken op school. De besmetting via jassen is minimaal, maar alle beetjes helpen. Je kunt ook een wasje extra draaien als je je daar prettig bij voelt. Maar realiseer je wel dat je niet het hele huis overhoop hoeft te halen. Het echte bestrijden en voorkomen zit ‘m echt in de behandeling zelf. Licht ook andere mensen in over het feit dat je kind luizen heeft. Heeft hij bijvoorbeeld vorige week nog een slaapfeestje gehad? Dan is er best een kans dat andere kids ook luizen kunnen hebben. Het is belangrijk dat ook die kinderen even worden gecheckt.

Wil je tips lezen over dingen die het immuunsysteem van je kind versterken? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme