Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 11 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Reminder: deze dingen was je waarschijnlijk minder vaak dan je eigenlijk zou moeten doen

Dingen minder vaak wassen dan je eigenlijk zou moeten doen, daar zijn we waarschijnlijk allemaal schuldig aan… De één wast zijn spijkerbroek al na twee keer dragen en de ander doet er iets langer mee. En heb je er wel eens aan gedacht om je linnen tasje te gaan wassen?

Te veel wassen brengt schade toe aan het milieu en is ook niet goed voor alle soorten stof, dus het is goed om te weten wanneer je bepaalde dingen zou moeten wassen.

1. Handdoeken wassen

Was jij je handdoek al na één keer gebruiken? Zonde, want dat is niet nodig. Tijdens het afdrogen komen er dode huidcellen in de vezels van je handdoek terecht. Bacteriën zijn daar dol op, helemaal als je je handdoek in een hoekje gooit. Na 3 afdroogbeurten moet je je handdoek in de was gooien. Je washandje moet je wel iedere keer na gebruik wassen.

2. Beha’s

Om te zorgen dat de zuurgraad van zwoksels aka zweet oksels de bh aantast, wordt aangeraden om een beha na ongeveer 3 dagen te wassen. De absolute limiet is 6 dagen. Voor sportbeha’s is dit natuurlijk anders: die moet je na elke sportbeurt wassen.

LEES OOK: Mannen zorgen voor 7 uur (!) extra werk in het huishouden

3. Spijkerbroeken

Soms wordt gezegd dat je een spijkerbroek beter niet kunt wassen, maar te weinig wassen is ook weer niet goed voor je jeans. De CEO van Levi’s geeft zelfs de aanbeveling om je spijkerbroek helemaal niet te wassen. Het zou waterverspilling zijn en het materiaal beschadigen. Er wordt ook wel gezegd dat je een jeans in de vriezer moet doen, maar het is een broodje aap verhaal dat dit de bacteriën doet doden. Het zorgt alleen dat ze niet vermenigvuldigen. Er is dus eigenlijk geen duidelijk getal die we kunnen noemen. Je zou je spijkerbroek niet vaker dan eens in de 2 maanden moeten wassen, tenzij je veel zweet. Je kunt het zelfs rekken tot elke 6 maanden, zolang jij denkt dat je spijkerbroek het volhoudt.

4. Linnen tas wassen

Je hebt vast wel één thuis liggen: een linnen tas. Maar guess what? We zouden hem vaker moeten wassen, helemaal omdat zo’n handige tas wekelijks – of misschien wel dagelijks – wordt gebruikt. Voor het wassen van linnen tassen (dat rijmt), kunnen we geen duidelijk getal noemen, in elk geval regelmatig. Linnen tassen kunnen gaan stinken of verkleuren: dan is het zékre tijd om hem te wassen. Was de linnen tas kort op 30 graden. Als je het te heet wast heb je kans dat er niks meer in past (linnen krimpt snel). 😉

5. Dekbedovertrek

Je zou je dekbedovertrek elke week moeten wassen, of in ieder geval vervangen. Wil je lekker slapen en schoon dromen? Je kunt het beste je overtrek wekelijks in warm water wassen. Je zou het kunnen rekken naar elke twee weken, maar dat is wel echt de max.

LEES OOK: 8x irritaties in het huishouden die iedere vrouw heeft

6. Theedoek

Hoe vaak je een theedoek moet wassen hangt af van hoevaak je hem gebruikt. Gebruik je de theedoek dagelijks en wordt ie dan ook heel nat, dan kun je het beste hem dagelijks vervangen. Bacterievorming vindt namelijk plaats in een vrije natte theedoek die langzaam droogt. Als je je theedoek minder frequent gebruikt, is het vervangen ook minder snel nodig. Als je je theedoek helemaal laat opdrogen, kun je er ook iets langer mee doen. Wanneer je een theedoek wast, kun je dat het beste op 60 graden doen. Bye bacteriën.

7. Pyjama’s

Als je iedere keer doucht voordat je je pyjama aan doet, kun je er een week mee doen. Toch wordt aangeraden om je pyjama om de 3 keer te wassen. Als je je pyjama niet vaak genoeg wast kan het zorgen voor acne of andere infecties, en dát wil je niet.

8. Jezelf

Dit doen we waarschijnlijk juist te vaak. ALs je niet zweet of vies bent, hoef je écht niet per se te douchen. Veel doktoren zeggen dat te veel douchen – zeker met heet water – zorgt dat je een droge huid krijgt en de goede bacteriën verwijderd. Je zou alleen moeten douchen wanneer het echt nodig is, of elke 2/3 dagen.

9. Je gezicht

Je kunt het beste je gezicht 2 keer per dag wassen. Doe het bijvoorbeeld als je opstaat en gaat slapen. Na het sporten of als je hebt gezweet, is het sowieso goed om direct daarna je gezicht te wassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Reminder: deze dingen was je waarschijnlijk minder vaak dan je eigenlijk zou moeten doen
Sluiten