Redactie
Redactie Kids 17 mrt 2016

Dingen waar je je de eerste maanden als moeder druk om maakt

Mijn allerliefste vriendinnetje is zes weken geleden bevallen. We voicenoten bijna dagelijks over het wel en wee van haar kerverse dochter – en dat vind ik een feest. In veel opzichten, maar misschien nog wel het meest in het opzicht ‘der herkenning’.

Tijdens ons gekeuvel komen dingen voorbij waar ik me de eerste maanden van m’n moeder-zijn best druk om maakte, en nu, twintig maanden down the line zelden nog echt van wakker lig.
En ja, achteraf kletsen is altijd ontzettend makkelijk. Klopt helemaal! (maar dat doe jij over een tijdje ook hoor)

[STAP stap=”1″]

Alles heel secuur bijhouden

De eerste weken – maanden – doen veel moeders dat heel nauwkeurig, danwel op schrift, danwel met een app. Om 9.00u werd ‘ie wakker, om 9.10u was de rechterborst aan de beurt, om 9.25u gingen we over op links, om 10.05u poepte ‘ie een flinke luier vol, vervolgens sliep ‘ie tot 12.30, tijd voor weer een borst of fles. Afijn, enfin, jeweetwel. Zeker als je moe bent een heerlijk overzichtelijk houvast, maar dat ga je niet tot z’n tiende volhouden. Waarschijnlijk niet eens tot z’n tiende maand.

[STAP stap=”2″]

De speen: zo lang het lekker is

Natuurlijk hebben bijna alle baby’tjes in het begin een speen. Dat vertrouwde zuigreflex zorgt ervoor dat ze rustig worden en heerlijk slapen. Toch schijnt er een soort ongeschreven regel te bestaan dat kinderen rond hun eerste verjaardag weer van die speen af moeten. Says who? In het begin was ik zo ongeveer al schema’s voor het afbouwen aan het opstellen; nu denk ik – zuig nog even lekker verder schatje.
Kanttekening: als een kind (te) lang op een speen sabbelt kan dit negatieve impact hebben op het gebit, houd daar rekening mee.

[STAP stap=”3″]

Je zorgen maken over het slaappatroon

Over het algemeen geldt dat we in het begin stiekem behoorlijk bezig zijn met het slaappatroon van onze baby: zorgen dat ze weet wat het verschil tussen dag en nacht is, liefst na niet al te lang in het eigen bed slapen, wakker maken voor een voeding zodat ze daarna langer doorslaapt, of dat juist vooral niet doen, etc. Bij elke kreun, steun, slaapje en het ontwaken vragen we ons af het effect is op het grotere slaappatroonplaatje. Vrij weinig, leert de ervaring. Dus dan kun je je er ook beter maar niet al te druk om maken. Weet ik nu.

[STAP stap=”4″]

Tussen ons in slapen – leert ze het dan ooit zelf?

Geen paniek, ik ga de discussie over co-sleeping niet aanwakkeren, ik kijk wel uit. Maar ik weet wel dat mensen nogal snel roepen dat ‘je kind anders niet meer alleen/elders dan tussen jullie in/op de buik van papa of mama’ in slaap kan vallen. Als ons kind ziek, ellendig en/of verdrietig was, nam ik haar het liefst gelijk bij ons in bed. En dat deden we dus ook. De dag erna sliep ze weer vrolijk – mits de koorts/verkoudheid/andere ellende gezakt – in haar eigen bed. Ging prima. Toch zonde dat ik er door die twijfel niet meer van genoten heb in het begin.

[STAP stap=”5″]

Niet te vaak in de draagdoek (in slaap vallen)

Zie boven (#4). Het blijft de strijd tussen ‘ze ligt er zo lekker’ en ‘ik vind het fijn om haar dichtbij me te hebben’ versus ‘ja maar, ze zeggen dat …’ (maak naar wens af). Het is een cliché maar ik geloof er heilig in: ik heb zelden een volgroeide peuter in een draagdoek zien slapen.

[STAP stap=”6″]

Borstvoeding – op- en afbouwen

Net als met co-sleeping: ik houd me graag ver van de verhitte discussie. Wat niet wil zeggen dat die in je hoofd natuurlijk volop aan de gang is: ‘Is het te vroeg om te beginnen met af te bouwen? Ik weet niet zeker of ze genoeg krijgt. Nee, laat ik nog maar een tijdje doorgaan. Of wat extra kolven? Of, of, of?’ De stress die borstvoeding vrouwen geeft – ook zij die geen borstvoeding geven – het zou verboden moeten worden.

[STAP stap=”7″]

Ik moet de was doen, die stapelt zich enorm op

Lekker laten stapelen.

[STAP stap=”8″]

Ik moet haar kleding wassen met speciaal babywasmiddel

Dat deed ik maar liefst acht maanden. Daar was de bewuste fabrikant heel erg blij mee, want die vaart zeer wel bij welwillende, lichtelijk naïeve moeders zoals ik. Gewone wasverzachter schijnt ook prima te zijn, en kost een fractie van dat supersonische babyspul.

[STAP stap=”9″]

Ze eet niet genoeg/komt niet genoeg aan

Laat duidelijk zijn: je kindje moet natuurlijk niet te weinig binnenkrijgen en dat ze genoeg aankomt is heel belangrijk. Maar het consultatiebureau is – naast een liefdevolle instantie – ook best kundig in lichte paniekzaaierij. Een kindje eet en drinkt doorgaans zoveel als ze wil, en je kan het moeilijk naar binnen duwen. Ik was er na een bepaalde tijd – én onzekerheid –van overtuigd dat als m’n dochter na een voeding lekker in slaap viel, ze kennelijk vol en voldaan was.

[STAP stap=”10″]

Handen wassen met ontsmettingszeep

Even voor de duidelijkheid: die van jou, niet van je baby. In het begin is dat zeker belangrijk, maar vanaf het moment dat ze gaan kruipen en de orale fase aanbreekt, maakt het echt niet veel verschil meer. Tenzij je elk uur je vloer dweilt. En zelfs dan niet.

[STAP stap=”11″]

Flessen steriliseren

Zie #10.

[STAP stap=”12″]

Alles moet in de luiertas passen

Onthoud: je woont niet in de woestijn en de tijden dat alle winkels op zondag gesloten waren ligt gelukkig ook alweer een tijdje achter ons. Een megagrote luiertas is sowieso niet per se nodig (tenzij je er een commode in wil versjouwen) maar vergeet vooral niet dat er buitenshuis ook gewoon winkels met luiers en andere baby-attributen te vinden zijn.

[STAP stap=”13″]

Pukkeltjes, uitslag, bultjes, plekjes, help!

In het begin holde je er waarschijnlijk linea recta voor naar de dokter (‘Ach mevrouw, dat is luieruitslag/warmteblaasjes/helemaal niks om u zorgen over te maken’); niet veel later valt het je soms niet eens meer op (dat is trouwens ook niet per se goed, maar wel een stuk rustgevender).

[STAP stap=”14″]

Vergelijken is zo ontzettend stom. En dom. En nutteloos

Ik geef het toe – zelfs waar ik van te voren dacht dat ik er niet vatbaar voor zou zijn, was ik het toch: vergelijkend warenonderzoek van andere moeders. ‘Kan die van jou al… nee, nog niet?’ ‘Goh. Nou, die van mij kan al… al tijden joh!’ Elk kind is anders, doet dingen anders en op een ander tijdstip. Ik was het even vergeten, maar nu weet ik het weer. God-zij-dank

Waar maak(te) jij je druk om? Laat het ons weten op Facebook>

Blader ook even door het woordenboek voor de kersverse moeder

Reageer op artikel:
Dingen waar je je de eerste maanden als moeder druk om maakt
Sluiten