Dirk Zeelenberg maakt in ‘Bevallen met…’ duidelijk dat mannen ook emo’s zijn

Vandaag mocht ik weer de serie Bevallen met… voorkijken – met deze keer Dirk Zeelenberg – om jullie te vertellen waarom je wel (of niet) zou moeten inschakelen op tv-zender TLC voor een aantal bevallingen en geboortes van ‘onze kinderen’ in Nederland.

Helemaal onbevooroordeeld is het advies niet want ik ben moeder van drie jongens en heb dus zelf drie (totaal verschillende) bevallingen meegemaakt én ik ben sinds vorige week fan van de serie. Waarom? Het brengt me keer op keer weer dichterbij mijn eigen emoties en herinnering aan de geboorte van mijn kinderen. En het doet me beseffen dat ik heel veel geluk heb gehad dat mijn bevallingen allemaal uiteindelijk goed zijn gegaan en op de manier die ik het liefste wilde. En dat is: in het ziekenhuis op natuurlijke wijze, zonder pijnbestrijding. Mooi is het om te zien hoe elke vrouw en partner totaal eigen ideeën hebben bij hun eigen geboorteplan en wensen.

Bevallen met een keizersnede

In de tweede aflevering van Bevallen met … zien we Dirk Zeelenberg. Zelf vader van drie kinderen en op bezoek bij het ziekenhuis OLVG, waar zijn kinderen zelf ook geboren werden. Hij beschrijft precies wat ik voel als ik een bezoekje breng aan het Ter Gooi ziekenhuis in Blaricum waar mijn jongens geboren werden. In 24 uur ziet hij een moeder bevallen op een baarkruk, een drieling die net geboren is en nog ter observatie blijft en hij volgt Michelle (29) die bij 42 weken nog steeds wil blijven geloven dat ze thuis kan bevallen zonder medische hulp of een ziekenhuis. Het loopt anders.

De emotie van Dirk

Zonder meteen spoilers in te bouwen is deze aflevering weer een prachtig document van drie totaal verschillende bevallingen die allemaal een happy end kennen. De bevallingen worden allemaal heel ethisch en mooi in beeld gebracht, zonder te veel te laten zien van de vrouw. Goed een keizersnede van dichtbij zien is best heftig en als je niet tegen bloed kunt, moet je er misschien nog even over nadenken, maar de jongensachtige blijdschap en emotie van Dirk, en vooral de kundigheid, maar nuchtere aanpak van Jiska de Gynaecologe – verrek Jiska! De moeder van een klasgenootje van mijn eigen zoon, hallloo! – maken Bevallen met echt een must-see.

Vanavond 20.00 TLC

Dus, ben je benieuwd naar bevallingen door de ogen van Dirk Zeelenberg, kijk dan vanavond 13 maart om 20.00 op TLC naar de tweede aflevering van Bevallen met… Vorige week beschreef ik hoe Victoria Koblenko de bevallingen beleefde in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven.

Reageer op artikel:
Dirk Zeelenberg maakt in ‘Bevallen met…’ duidelijk dat mannen ook emo’s zijn
Sluiten