Anne Broekman
Anne Broekman Kids 12 aug 2016

Discussie: moet een veganistische opvoeding strafbaar worden?

Geen vlees, eieren, honing of zuivel. Eet je veganistisch, dan komen er geen dierlijke producten op je bordje. Dat is natuurlijk je eigen keuze, maar je kinderen opvoeden met dit eetpatroon moet strafbaar worden, als het aan een Italiaanse politica ligt. Terecht of niet?

Vorige maand was Italië in rep en roer toen een 14 maanden oud jongetje uit huis werd geplaatst. Zijn bezorgde grootouders hadden hem naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat het slechts 5 kilo wegende mannetje sterk ondervoed was, ook was het calciumgehalte in zijn bloed gevaarlijk laag. De oorzaak? Zijn ouders voedden hem veganistisch op en weigerde ook na aandringen van de artsen om dit dieet aan te passen. Dat moet niet kunnen, vindt parlementslid Elivira Savino. Als het aan haar ligt, wordt het blootstellen van je kind aan een ‘slecht dieet‘ binnenkort strafbaar.

Het wetsvoorstel richt zich dus niet alleen op veganisme, maar ook op ouders die hun kinderen volproppen met junkfood. Oftewel: ‘roekeloos en gevaarlijk eetgedrag’. Maar Savino wil hiermee vooral ouders aanpakken die hun kroost alle dierlijke producten ontzeggen. ‘Ik vind het absurd dat ouders wordt toegestaan om hun wil op een bijna fanatieke, religieuze manier aan hun kinderen op te leggen, vaak zonder de juiste wetenschappelijke kennis of medische consultatie,’ zo zegt politica Savino. Kinderen die zich strikt aan het plantaardige voedingspatroon moeten houden, missen volgens haar bronnen aan ijzer, zink, vitamine B12 en andere vitamines, die ze nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling.

Gevangenisstraf

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, hangt ouders die hun kinderen volledig veganistisch opvoeden een gevangenisstraf van maximaal zes jaar boven het hoofd. Overigens is er in ons land ook weleens discussie over ouders die hun kinderen grootbrengen volgens een strikt voedingspatroon. Zo deden de documentaires ‘Rauw’ en ‘Rauwer’, over het jongetje Tom dat enkel en alleen rauw, onverwarmd voedsel at, ook de nodige stof opwaaien. Jeugdzorg onderzocht destijds of de jongen uit huis moest worden geplaatst, maar moeder Francis won de rechtszaak.

Wat vind jij: moet een streng veganistisch dieet voor kinderen strafbaar worden? Praat met ons mee!

Vlees noch vis: 7 tips voor als je kind vegetarisch wil worden.

Reageer op artikel:
Discussie: moet een veganistische opvoeding strafbaar worden?
Sluiten