Dit is het beste tijdstip om ruzie te maken met je wederhelft, volgens onderzoek

Ze zijn vervelend, maar hoe dan ook onvermijdelijk: discussies. Sinds mannen van mars komen en vrouwen van venus, zijn die er meer dan eens. Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze discussies niet uit de klauwen te laten lopen, maar soms wil je gewoon winnen van je vent – of gewoon in ieder geval níet verliezen. Dat doe je dus op deze manier.

Het gaat er in dit geval niet om wat je zegt, maar wannéér je het zegt. Althans, dat is wat slaapdokter Michael Breus zegt in zijn boek The Power of When. Volgens zijn theorieën zijn al onze gedragingen, van hoe je je voelt tot je persoonlijkheid, gestuurd door je chronotype: je lichaamsklok, zoals hij het noemt. ‘Je chronotype bepaalt bijvoorbeeld of je een ochtendmens bent of dat je een uitslapende nachtuil bent. En omdat je chronotype dus ook bepaalt op welke momenten van de dag je meestal energiek bent en op welke momenten je meer kunt hebben dan op andere.

In zijn boek omschrijft hij de verschillende chronotypes van mensen, door ze te vergelijken met dieren: je hebt de dolfijn (de neuroot), de leeuw (de geboren leider met bakken energie), de beer (de mainstream mens) en de wolf (de introverte nachtuil). Als je weet welk dier bij de persoonlijkheid van je partner past, weet je ook wanneer je het beste een discussie aan kunt gaan en de kans te vergroten om deze daadwerkelijk te winnen, en wanneer juist niet. Ga wijs om met deze informatie 😉

LEES OOK: Moeders maken het meeste ruzie met hun schoonmoeder

De beer

De persoonlijkheid van een Beer is verre van woest, maar dat maakt een discussie met hem niet minder furieus. Over het algemeen zijn ze conflictvermijdend en hebben ze een lunchdip om twee uur ‘s middags. Die is rond een uur of vier weer weg, want dan zijn ze op hun vrolijkst. Dit is dan ook de beste tijd om een verhitte discussie met ze aan te gaan, omdat ze dan veel kunnen hebben. Ze hebben vaak geen idee waar de discussie nu eigenlijk echt om draait en zijn – helemaal als ze in een goede stemming zijn – sneller bereid om tot een compromis te komen.

De dolfijn

Dolfijnen hebben vaak een ochtendhumeur en kun je beter tot een uurtje of tien met rust laten. Ze zijn vaak heel gestrest ‘s ochtends en gaan ook gestrest naar bed. Het zijn neurotische perfectionisten en zijn vaak heel erg gefocust op de dingen die ze doen. Vaak komen ze een beetje tot rust na een goede maaltijd, dus als je een discussie met ze aan wilt gaan die niet uit de hand loopt, kun je dat het beste na dat tijdstip doen. Wil je er helemaal zeker van zijn dat de discussie niet uitloopt op een vreselijke ruzie, geef de dolfijn dan vooral een bord pasta of een andere koolhydraatrijke maaltijd.

LEES OOK: Deze vrouw waarschuwt ruzies altijd uit te praten voordat je gaat slapen (en daar heeft ze een emotionele reden voor)

De leeuw

Leeuwen zijn makkelijk over te halen. Ze zijn wel ietwat koppig, want ze denken vaak dat hun eigen aanpak de enige correcte is. Val een leeuw niet voor negenen ‘s ochtends lastig met een confrontatie, omdat ze rond deze tijd heel productief zijn en ze het vervelend vinden als je ze uit deze positieve vibe haalt middels een discussie. Het zijn echte aanpakkers en knallen moeiteloos een heel to-do lijstje af op een dag. Ze worden wat meer mellow na drieen in de middag, maar ze bijten je hoofd van je romp als je ze tussen drie en acht lastigvalt met een moeilijke discussie. Wacht daar liever mee tot net na de lunch, want als echte leeuwen zijn ze op hun rustigst als ze net hebben gegeten.

De wolf

Wolven komen ‘s ochtends moeilijk op gang en kun je het beste in de ochtend uitdagen voor een verhitte discussie. Dit omdat ze volgens Michael dan nog een beetje slaperig zijn en daardoor dus minder gepassioneerd. ‘s Avonds komen ze echter helemaal tot leven en hebben ze een energielevel van jewelste, waardoor discussies dan weleens uit de hand kunnen lopen. Hoewel, rond een uur of acht in de avond zijn ze wel op hun scherpst en hebben ze een prima humeur.

Ruziënde ouders: wat je nooit tegen elkaar moet zeggen waar de kinderen bij zijn

Fatherly

Reageer op artikel:
Dit is het beste tijdstip om ruzie te maken met je wederhelft, volgens onderzoek
Sluiten