Eva Dusch
Eva Dusch Body 26 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Discussiepunt: zou jij gebruik maken van deze nieuwe medische apps?

Je iPhone is er voor vermaak. Zeker. En zakelijk gezien vervult-ie een glansrol. Maar nu wordt ook de medische wereld digitaal langzaamaan ingepalmd. Want anno nu laat je niks meer aan het toeval over, zo lijkt het met deze twee nieuwe health-apps.

One Apple a day, keeps the doctor away. Oké flauwe grap, maar het begint er toch verdomd veel op te lijken. Onze obsessie voor een gezond lijf blijkt niet alleen op Instagram (fitstagram), maar ook uit de inmiddels vele apps die onze telefoon telt. En Apple doet daarbij nog even een flinke duit in het zakje met de Researchkit. Hierin worden allerlei gezondheids-apps aan elkaar gekoppeld om medisch onderzoek te vergemakkelijken -onderzoekers halen hier belangrijke info uit- en neem jij als gebruiker de touwtjes meer in eigen handen. Recentelijk zijn er twee nieuwe apps gelanceerd: Melanoma en Epiwatch. Apps die gericht zijn op preventieve gezondheidszorg. Let wel: een telefoon is een belangrijk hulpmiddel, maar zeker (nog)niet ter vervanging van je huisarts.

Melanoma

Met deze app kun je zelf de groei van een melanoom in de gaten houden door met je iPhone foto’s te maken. De resultaten kun je delen met professionals, zodat zij alle gegevens kunnen vergelijken met anderen. Op basis hiervan kunnen de onderzoekers algoritmes ontwikkelen waarmee ze in toekomstige studies het potentiële risico van een melanoom sneller kunnen constateren. Vooral bij een melanoom is het van belang dat je er vroeg bij bent, zodat je geen verdere gezondheidsrisico’s loopt.

De EpiWatch

Ineens overkomt het je of zie je het gebeuren bij een ander: een epileptische aanval. Het komt vanuit het niets opzetten. Hoe zou je in godesnaam moeten weten wanneer dit moment is? De app EpiWatch moet hierin een grote rol gaan spelen door het gebruik van sensoren, zoals de accelerometer en hartslagmeter, die de komst en duur van een epileptische aanval constateren. Met een tik op het scherm kun je vervolgens een bericht sturen om een vriend of familielid te alarmeren. De app houdt ook alle aanvallen bij en checkt of er geen bijwerkingen van de medicatie ontstaan.

Op dit moment is de Researchkit alleen in Amerika verkrijgbaar, maar het zal niet lang duren voor ook wij deze apps kunnen downloaden. Andere apps in deze kit zijn programma’s voor autisme, astma, de ziekte van Parkinson, suikerziekte, borstkanker en hartklachten. Wat vinden jullie van deze nieuwe medische benadering? Eng of juist fijn? Praat mee op Facebook!

Wat je tong zegt over je gezondheid>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Discussiepunt: zou jij gebruik maken van deze nieuwe medische apps?
Sluiten