Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk juli 28, 2015

Is dit de últieme relatietest voor jou en je partner?

Het enige wat je nodig hebt is een kano, twee peddels en je partner en jijzelf. Doel: ontdekken of jullie relatie sterk genoeg is. Klinkt gek, maar er zit een hoop in volgens experts. Ben je in de gelegenheid? Doe de test.

De kanotest wordt ‘ie genoemd. Tijdens het kano varen kom je als koppel een aantal uitdagingen tegen die een mooie relatietest zijn. Onverwachte problemen oplossen bijvoorbeeld (hoe ga je om met een sterke stroming), wie voert de leiding (ik heb de leiding!) en het bekende ‘Het is jouw schuld’ spelletje (zag je die grote rots niet?). Omdat het bij kanoën echt aankomt op de samenwerking tussen twee personen (taakverdeling, communicatie, samenwerken) en het ontbreekt aan afleidingen die het vasteland altijd bieden krijg je een goed inkijkje in jullie relatie.

Patronen

Water is onvoorspelbaar en een kano is een wankel object dat goed bestuurd dient te worden. Tijdens het varen in een nieuwe, onvoorspelbare situatie komen patronen in een relatie goed bovendrijven, beweren sociaal psychologen. Mijn kinderen roepen altijd: ‘Wat maakt ons sterk, teamwerk!’ naar het liedje van de schattige tv serie Wonderteam. Als je niet goed kunt samenwerken gaat het in een kano goed mis. Zo lees ik op het web over de kanotest mislukking van ene Brandon, die niet veel later zijn relatie ziet stranden.

Zelf heb ik de kanotest nog niet gedaan. Wel heb ik een zeilreis met mijn kersverse man overleeft die mij meenam op huwelijksreis in een veel te grote zeilboot. Alles ging mis, behalve één ding. Onze relatie bleef ijzersterk. Bloed, verloren scheepsonderdelen, windkracht 9 en nachtelijke zeilavonturen. We doorstonden het met glans.

Terug naar de kano. Om vooruit de komen moet je dus samen paddelen, in eenzelfde ritme. Je moet de ander volgen, maar ook anticiperen op wat je ziet. Om te kunnen draaien neemt één het voortouw, waarna de ander als support ondersteuning biedt. Ga je elkaar irriteren of lopen beschuldigen dan zit het niet lekker.

Phileine testte haar relatie op deze manier en schreef een brief aan haar geliefde

Wetenschappelijk bewijs voor de kano test is er niet, maar anekdotes te over steunen de hypothese, zoals het verhaal van Jan en Cat die de test doorstonden door hun gevoel voor humor en wil om te blijven werken aan de relatie.

Tandem en behangen

Zit de kano er echt niet in dan kun je ook voor andere activiteiten gaan die een aantal kenmerken in zich hebben: probleem oplossing, afhankelijkheid van elkaar en een portie stress. Een rondje tandem fietsen of samen een muur behangen volstaat dan ook. Hoewel: uit onderzoek blijkt namelijk wel dat een relatie meer kans op slagen heeft als je samen sportieve activiteiten onderneemt. Een investering in een kano zou dus wel eens heel veel waard kunnen zijn!

Met de vakantie nog voor de boeg reserveer ik alvast de kano, hoewel ik diep van binnen al weet dat wij die test wel zullen halen.

Je kunt je relatie ook op deze mooie manier onder de loep nemen.

Reageer op artikel:
Is dit de últieme relatietest voor jou en je partner?
Sluiten