Anne Broekman
Anne Broekman Kids 4 feb 2017

Dit denk je allemaal als je kind het plots vertikt om het middagslaapje te doen

O, wat prees ik mezelf gelukkig toen mijn dochtertje overdag met gemak twee uur of langer vredig lag te slapen. En o, wat is het jammer als dat plotsklaps zonder aanwijsbare reden verandert. En dan willen er weleens wanhopige gedachtes door mijn hoofd schieten.

Toen ik zwanger was, had ik drie wensen. Dat mijn kindje gezond zou zijn, dat was uiteraard het allerbelangrijkste. Ik hoopte op een meisje (hier lees je meer over mijn redenen). En ik wenste een goede slaper. En alles ging in vervulling! Mijn apie sliep al met vijf weken door (dare I say it!) en tukte tussen de middag ook vaak drie uurtjes. Héérlijk! Maar ik zal wel iets gejinxt hebben ofzo, want ineens was het hommeles. Was er stront aan de knikker. Dikke vette heibel in de tent. Ons dochtertje weigert namelijk ineens een middagslaapje te doen. Ze staat rechtop in haar ledikant en schreeuwt de longen uit haar lijf, net zolang tot ik haar uit bed haal (om dan vervolgens rond half vijf volledig in te storten). Dra-ma! En op zulke momenten denk ik dit:

1: NOOOOOOOOOOO!

Behoeft geen verdere uitleg, dacht ik zo.

2: Daar gaat mijn tv-momentje

Ja, ik doe ook nuttige dingen als de was opvouwen en werkmails beantwoorden als onze peuter slaapt. Maar daarna begint het grote genieten. Oftewel: verstand op nul, tv aan en lekker languit op de bank Say yes to the dress of iets anders fijns kijken. En dat is dus schier onmogelijk, met een veeleisend meiske om me heen. Jammer joh.

3: Kan ik haar niet omkopen met snoep?

Laat de boze brieven maar komen. En het is natuurlijk hoogst onpedagogisch, maar dit denk ik dan dus echt: misschien wil ze een uiltje knappen in ruil voor een doosje rozijntjes/Nijntje-koekje/krakeling? Maar ik ben er al achtergekomen dat in mijn peuter een keiharde onderhandelaar schuilt. Of eigenlijk: daar valt geen afspraken mee te maken. Daar gaat mijn masterplan.

LEES OOK: Peuter gaat met moeder in discussie over bedtijd, zonder één woord te zeggen

4: Hoe ga ik in vredesnaam deze dag vullen?

Sodeju, wat duren de dagen dan soms lang. Een slaapje breekt zo lekker de dag: ervoor doe je samen boodschappen, daarna is er tijd om te spelen. Want daar heb je dan zelf ook weer energie voor, omdat je net lekker op de bank gehangen hebt. Goede deal, toch? Maar dan moet het wel van twee kanten komen (zie punt 3, hier in huis vallen er geen afspraken te maken).

5: Maar dan ligt ze er vanavond wel eerder in

Moewahaha! Dat zal d’r leren. Eindelijk rust in de kiet.

Zo, dan gaan we nu maar weer vingerverven.

Je doucht straks wel even en je huis blijft vandaag echt schoon: de leugens die ouders zichzelf vertellen om de dag door te komen.

Reageer op artikel:
Dit denk je allemaal als je kind het plots vertikt om het middagslaapje te doen
Sluiten