Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 18 mrt 2017

Dit is dus waarom je katers erger worden als je ouder wordt

Ouder worden: de één staat er niet zo bij stil, terwijl de ander er bij het eraan denken alleen al (nog meer) grijze haren krijgt van de stress. Eén ding hebben we wel allemaal gemeen: dat wijntje lijkt er veel meer in te hakken dan vroeger, toen je er ook nog eens met gemak een paar shotjes achteraan gooide. Maar hoe dan?

Het fenomeen kater blijft interessant en houdt veel onderzoekers bezig. Vooral hoe je ‘m kunt verminderen op je 30e, 40e of 50e. Daar is helaas nog geen gouden tip voor, maar er zijn wel een aantal theorieën die verklaren waaróm je niet meer zomaar 2 flessen wijn achterover kan tikken.

1. Lever-enzymen

Surprise. Alcohol is een soort gif, dus je lichaam moet dat ook weer kwijt. Daar zijn lever-enzymen verantwoordelijk voor. Voor elk drankje kost dat gemiddeld een uur, maakt niet uit of dat een wijntje of baco is, waarbij ook acetaldehyde (het ergste ‘gif’ -> kater) moet worden afgebroken. En wat blijkt, dat gaat op jongere leeftijd een stukje soepeler dan op ‘oudere’ leeftijd. Het aantal lever-enzymen neemt namelijk steeds verder af. Daardoor blijft die acetaldehyde langer in je lichaam hangen…

2. Zwakker herstelmechanisme

Een grappig (lees: zuur) feitje over ouder worden is dat je lichaam langer de tijd nodig heeft om te herstellen van elk soort ‘trauma’, zoals het genoemd wordt. Daar valt niet alleen een verkoudheid of work-out onder, maar natuurlijk ook zéker een kater. ‘Je metabolisme verandert en het wordt – net als je denkvermogen – steeds langzamer,’ vertelt George F. Koob, expert op het gebied van alcohol en stress. En dat zou weer kunnen komen doordat je lichaam bezig is met ontstekingen en parasieten ‘opruimen’. Die je weer vaker krijgt omdat je immuunsysteem zwakker wordt. Cirkeltje rond.

LEES OOK: Als je dit ziet is ouder worden (lees: grijze haren) geen issue meer

3. Je levensstijl vraagt meer van je

Hoe meer verjaardagen je achter de rug hebt, hoe meer verantwoordelijkheden er op je bord lijken te komen. In plaats van de halve dag in bed te kunnen doorbrengen en je roes uit te slapen, heb je nu projecten als quality time met je partner en playdates van je kind. Geen tijd meer dus om rustig je kater uit te zitten. Au.

4. Medicijnen

Medicijnen mengen meestal niet lekker met alcohol, waardoor ze de kater nog een extra zetje geven. Chronische ziekten, mentale problemen en andere issues komen meestal op latere leeftijd. Grote kans dat je daar (ooit) pillen voor krijgt, met extra bijwerkingen na een paar drankjes. Kijk vooral uit met antidepressiva en bloeddruk- en diabetesmedicatie. Overleg uiteraard altijd met je huisarts bij langdurig medicijngebruik.

5. Ouderdomsproces ontwijken

Onderzoek laat zien dat eind-twintigers vooral het ouderdomsproces proberen te ontwijken. Een bedrijf dat reclame maakte voor alcohol-free barren, trok de conclusie dat je op je 29e de grootste katers hebt, omdat veel mensen op die leeftijd even terugvallen in drankgewoontes uit hun jongere jaren. Daar is je lichaam dus niet meer zo tegen bestand.

Simpel gezegd: je bent helaas geen 16 meer en dat merk je na weer ‘zo’n avond’. Maar het ligt niet aan de drank. Nee dat nooit 😉

25 levenslessen die 40’ers aan 30’ers willen meegeven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is dus waarom je katers erger worden als je ouder wordt
Sluiten