Redactie
Redactie Persoonlijk 20 dec 2014

Dit gaan we niet doen voor Kerst, dan maar geen mama van het jaar…

Ja hoor, elk jaar nemen we ons voor het ‘rustig aan’ te doen met Kerst en als we de feestdagen naderen gaat het toch weer kriebelen. We willen er het beste van maken. Maar het levert een hoop stress op! Dit jaar gaan we het echt anders doen.

Daarom: de tien geboden tijdens Kerst om het jezelf een stuk makkelijker te maken.

1. Ploeteren op menukaarten

Een fraai gedekte tafel is natuurlijk een pre. Maar of je bij ieder bord een handgeschreven menukaart van ultradik, speciaal papier moet leggen, vraag dat jezelf eerst af. Ook zo’n kleine goodiebag met iets leuks erin, voor elk familielid, is hartstikke leuk, maar het kost tijd. Probeer niet te veel te pleasen en roei met de riemen die je hebt. Het gaat immers om het samenzijn.

2. Koekjes en scones bakken, een kerststol proberen te maken; dat kerstontbijt kan veel simpeler!

Afhangend van de dag dat je het kerstontbijt én het kerstdiner doet, is het verstandig om het te houden bij één zelfgebakken ding voor het kerstontbijt. Natuurlijk is kerstkoekjes bakken ontzettend leuk voor de kinderen, maar hou het daar ook bij. Die scones kun je bij de bakker halen, evenals de kerststol. Doe wat croissant in de oven en maak het jezelf niet te moeilijk. Er staan nog acht gangen op je te wachten…

3. Je nagels lakken…

Mocht het kerstdiner bij jou zijn, begin dan niet aan het lakken van je nagels. De kerstcollectie onder de nagellakken zijn fantastisch, maar het heeft geen zin. Die kalkoen die je moet vullen, de braadslee die je moet schrobben; allemaal dingen die je nagels niet ten goede komen. Of je moet zorgen dat je alles al klaar hebt staan en dat je man de afwas doet. Kleine kans, maar je kunt het altijd proberen!

4. Zoveel eten dat je in foodcoma raakt

Als je vol zit, zit je vol. Dus mocht je inderdaad een aantal gangen krijgen, snoep dan wat minder bij de borrel. Komt er nog een grand dessert en kun je echt niet meer? Eet dan een paar happen, alleen voor de smaak. Tweede of derde kerstdag is voor de kliekjes, toch?

5. Die ene kerst-cd op repeat zetten

Waarbij Mariah Carey op nummer één staat en Chris Rea op nummer twee. Die. Maak een gevarieerde playlist en zet bijvoorbeeld de kerstmuziek van Rod Stewart erbij. Of die van Trijntje Oosterhuis. Shuffle en je bent de hele avond voorzien van een variété aan kerstklanken.

6. Jezelf wéér voornemen dat je dit jaar echt een kerstkaart stuurt

Omdat je het vorig jaar niet gedaan hebt en toen dacht dat je het dit jaar wel zou doen. Think again. En mocht je het toch willen doen, ga dan naar ElfYourself.com. Verzekerd van een hilarische kerstkaart en je hebt heel even de grootste lol op aarde.

7. Heel veel geld aan kerstkleding uitgeven als je kinderen nog heel klein zijn

Als ze op de basisschool zitten, is het een ander verhaal. Dan hebben ze iets moois nodig voor het kerstdiner daar. Maar mocht je in het bezit zijn van een peuter, investeer dan eerder in accessoires: een haarband met glitterstrik voor haar of een vlinderdas voor hem. Volgend jaar zijn ze toch uit de kleding gegroeid, dus het is zonde van je geld (ook al ziet een kersttrui er wel ontzettend lief uit!).

8. Een perfect cadeau aan iemand willen geven

Hier lees je waarom het helemaal niet zo effectief blijkt. En trek het je vooral niet persoonlijk aan als diegene het cadeau wil ruilen.

9. Cadeaus inpakken met het meest geweldige inpakpapier

Ja, en dan ook nog met een strik, een applicatie van een kerstengel en een handgeschreven kaartje eraan. Waarom kopen we niet gewoon een grote rol van dat bruine papier? Zo een waar je jaren mee doet! Handig.

10. Zomaar dingen zeggen

Waar mensen zijn, zijn meningen. En met Kerst voelt iedereen zich opeens vrijer dan ooit om te zeggen wat-ie wil. Heel goed, alleen kunnen we dit niet voor een andere keer bewaren? Je was al niet compleet zen, dus als je schoonmoeder begint over het feit dat de keuken een gigantische troep is, dan word je daar niet per se gelukkiger van.

11. Stressen tijdens het uithalen van de kerstlichtjes

Het duurt nog even voordat we de kerstboom opruimen, maar we zeggen het alvast: haal eerst de ballen eruit, dan de lichtsnoeren. Rol een krant op en wind het lichtsnoer eromheen. Zo heb je nooit meer last van in-de-war-snoeren.

12. Alles perfect willen doen

Laat je Kerst niet verpesten door anderen tevreden te willen stellen. Natuurlijk zijn het feestdagen, dus je wil er het beste van maken, maar perfect is ook zo saai. Doe het op jouw manier en dan komt het vast goed.

Reageer op artikel:
Dit gaan we niet doen voor Kerst, dan maar geen mama van het jaar…
Sluiten