Redactie
Redactie Kids 13 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit gebeurt er met de hersenen van een moeder

Sinds je moeder bent, is alles veranderd. Althans, dat is wat men beweert. Zie het anders. Zie het als een pas ontdekte kamer in je huis, waar je al jaren woont. Je bent verrast, maar ook nieuwsgierig. Het is zelfs een beetje eng. Die kamer staat gelijk aan je hersenen.

‘Een kind krijgen is een extra dimensie’, zeggen veel vrouwen wanneer ze net moeder zijn geworden. Dat is ook zo als we neurologen mogen geloven.

Dosis hormonen

Na jaren onderzoek naar kersverse moeders, zijn ze nu pas bezig met het bestuderen van de hersenen van zwangere vrouwen. Er is daadwerkelijk een link tussen de manier waarop een zwangere doet en haar grijze massa. Zo is er bijvoorbeeld meer activiteit te zien in de gebieden waar empathie, angst en sociale interactie plaatsvinden. Dit is te wijden aan de flinke dosis hormonen die vrijkomt tijdens een zwangerschap. Deze hormonen met de bijbehorende reacties in de hersenen zorgen ervoor dat de vrouw en baby in een later stadium een band krijgen. Anders gezegd: de welbekende moedergevoelens die liefde, bescherming en zorgen met zich mee brengen, beginnen al in de hersenen.

Depressies

Door deze reacties in de hersenen in kaart te brengen, krijgen wetenschappers tevens een beter beeld van depressies en angststoornissen. 1 op de 6 vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie of ondervinden dwangmatige handelingen, zoals het constant luisteren of de baby nog wel ademt. Moeders die net bevallen zijn, laten een gezamenlijk patroon zien waarin situaties voorkomen waar ze nul controle over kunnen uitoefenen.

LEES OOK: Als die roze wolk gitzwart blijkt te zijn

Amygdala

De amandelvormige kern van neuronen in onze hersenen, ook wel de amygdala genoemd, groeit de eerste paar maanden na de bevalling. Tenminste, bij een ‘gezond’ stel hersenen. Hoe groter de amygdala groeit, des te sterker emotionele reacties zich laten zien. Een vergrote amygdala maakt een kersverse moeder gevoelig voor de behoeftes van haar pasgeborene. De cocktail aan hormonen zorgt ervoor dat de moeder daadwerkelijk iets met die behoeftes gaat doen. In feite luistert ze naar die behoeftes.

Alleen al door te kijken naar de baby, licht het nucleus accumbens (lustcentrum) op. Dit is het gebied wat een belangrijke rol speelt bij positieve belevingen zoals verlangen, motivatie, passie en bevrediging. Dit hersengebied zorgt er tevens voor dat we verliefd worden. De kernen van het lustcentrum reageren op de belonende effecten van gedrag. Al deze schakelingen hebben invloed op hoe een moeder tegen haar kindje praat en wat ze voor haar baby voelt. Mochten deze schakelingen niet goed verlopen doordat de amygdala niet doet wat-ie moet doen, dan is de kans op een postnatale depressie groter. Ook beschadiging in de amygdala bij baby’s zorgt ervoor dat baby’s geen goede band op kunnen bouwen met hun moeder.

Onderzoek

Tijdens dit onderzoek werden er foto’s laten zien aan moeders van hun eigen baby’s, maar ook van andere baby’s. Wat bleek? Er vond een grotere activiteit plaats in de amygdala als de moeders foto’s van hun eigen kroost zagen. Ook bleek er een correlatie te zijn tussen de grootte van de activiteit en depressies. Hoe lager de activiteit was, hoe groter de kans op depressies of angststoornissen.

Hormonen en verliefd worden

Hoe het daar allemaal in de amygdala verloopt, heeft te maken met de toestroom van het hormoon oxytocine. Hoe meer de moeder betrokken is bij de opvoeding van het kind, hoe groter de toestroom van oxytocine. Tijdens het geven van borstvoeding wordt het oxytocinelevel hoger en dit zorgt er op haar beurt weer voor dat de moeder extra gevoelig is voor het huilen van haar eigen baby. Onderzoekers tonen aan dat ‘het moeder worden’ een beetje voelt, zoals verliefd worden. Vooral als er wordt gekeken naar de hersenen. Weet je nog, dat je zijn lichaamsgeur zo verschrikkelijk aantrekkelijk vond, toen je ‘m net ontmoette? En weet je ook nog hoe lekker je baby rook toen hij of zij net geboren was? Voilà. Dit soort veranderingen treden dus op.

LEES OOK: Fotografe maakt krachtige fotoserie van moeders met een zware depressie

Man vs. vrouw

De grootste veranderingen treden op na een eerste kind. Het is de eerste keer dat de, tot dan toe, onontdekte kamer ontdekt wordt. Er treden ook veranderingen op in de hersenen van de vader, alleen die zijn niet geheel te danken aan oxytocine. Bij de man speelt ‘sociale cognitie‘ een grote rol. Anders gezegd: de vrouwen hebben, al voordat ze aan kinderen beginnen, een natuurlijk moederinstinct dat door de komst van oxytocine wordt aangewakkerd. De hersenen worden nooit meer zoals ze voor de bevalling waren.

Maar wat nou als moeders steeds meer kiezen voor een carrière en dat de thuisblijfpapa zorg voor de kinderen op zich neemt? Zullen de hersenen van de man hierdoor uiteindelijk veranderen, denken jullie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met de hersenen van een moeder
Sluiten