Redactie
Redactie Body 16 mei 2016

Dit gebeurt er met je als je paracetamol slikt…

Grijp jij ook bij een klein pijntje al naar de paracetamol? En is het eigenlijk niet echt nodig? Doe het dan niet! Het maakt je namelijk minder gevoelig.

De onderzoekers van Ohio State University verdeelden 80 studenten in twee groepen. De eerste groep (40 studenten) kreeg een drankje met 1000mg paracetamol en de tweede groep (40 studenten) kreeg een drankje zonder paracetamol.
De studenten wisten niet in welke groep zij zaten. Daarna moesten ze acht korte verhaaltjes over pijn lezen. Eén verhaal ging bijvoorbeeld over iemand die zijn vader verloor. In een ander verhaal ging het om iemand die zo diep met een mes gesneden werd, dat het bot te zien was. Na het lezen moesten de studenten inschatten hoeveel pijn de hoofdpersonen hadden gehad. De studenten die paracetamol hadden geslikt, dachten dat de hoofdpersonen veel minder pijn te verduren hadden, dan de studenten die niks hadden geslikt.

Bron: iStock

Buitensluiten

Naast het lezen van de verhalen voerden de onderzoekers nog een experiment uit. Zo’n 114 deelnemers werden aan elkaar voorgesteld en leerden elkaar kort kennen. Daarna werden ze apart gezet en keken ze naar een filmpje met daarin drie mensen die ze net ontmoet hadden. De derde persoon werd in de video buitengesloten en afgewezen.

Vervolgens moesten de deelnemers aangeven hoeveel pijn en verdriet de derde, afgewezen persoon, zou voelen. Opnieuw werd het verdriet en de pijn lager geschat door de mensen die paracetamol hadden geslikt. ‘Dit keer konden ze zich inleven in iemand die een pijnlijke sociale ervaring had, en ook nu maakten de mensen die paracetamol hadden gekregen zich weinig zorgen om de gevoelens van degene die afgewezen werd’, zo melden de onderzoekers op de website van de universiteit.

Verklaring

Hoe het komt dat paracetamol ervoor zorgt dat je het inlevingsvermogen krijgt van een koele kikker, dat is niet precies te verklaren. Wel blijkt dat empathie en pijn in hetzelfde gebied van de hersenen zit.

Herkenbaar of heb jij er geen last van? Laat je reactie hier achter!

Wow! Wist je dat pijn bij baby’s veel heftiger is dan we dachten?>

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je als je paracetamol slikt…
Sluiten