Redactie
Redactie Kids 25 sep 2014

Dit geloof je niet: baby’s zetten zelf selfies online!

In de serie ‘Mijn kind op het internet’ informeren we je geregeld over onderwerpen die te maken hebben met het digitale tijdperk. Eerder lazen we over de privacy van mijn kind op internet en cyberpesten.

Voor dit item sprak Famme met ontwerpster Laura Cornet. Zij studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven met ‘New Born Fame’, een bijzondere serie babyproducten waarmee baby’s hun eigen selfies online kunnen zetten.

Babynieuws

Het project is geïnspireerd op de enorme hoeveelheid babynieuws op social media. Je weet wel, die eindeloze stroom van babyfoto’s en babyupdates. Jonge ouders zijn er dol op. Cornet voegt daar aan toe:

‘De hype lijkt soms zo ver doorgeslagen, dat mensen beginnen te speculeren als je kind niet dagelijks op het internet verschijnt.’

Ze vraagt zich af of jonge ouders wel bewust genoeg omgaan met het delen van babynieuws. Via een anoniem Facebookprofiel toont ze aan dat veel babyfoto’s openbaar zijn en dus gedeeld worden met de hele wereld.

‘Dit gebeurt vaak onbewust, omdat ouders vaak niet beseffen wie de post kan zien of delen. Bovendien kiezen de baby’s er niet zelf voor om online te staan.’

New Born Fame

Wat nou als baby’s er wél zelf voor zorgen dat ze ‘wereldberoemd’ worden? Om ouders op een speelse manier uit te dagen creëerde ze New Born Fame, een social-media pakket dat bestaat uit vier onderdelen: een bal met fotocamera die afgaat zodra je er aan draait, een videocamera voor filmpjes, schoentjes die activiteit registreren en een speen die de baby helpt ‘inchecken’. Via een live verbinding wordt de informatie doorgelinkt naar hun eigen account. Lees: zonder tussenkomst van ouders!

Discussie

New Born Fame is vooralsnog niet in productie genomen, maar de vraag bestaat zeker.

‘Als ik het niet op de markt breng, zal waarschijnlijk iemand anders het wel doen.’

Wij bij Famme vragen ons af wat jij van van deze ontwikkeling vindt: mag jouw baby z’n selfies online zetten? Zou jij geïnteresseerd zijn in een dergelijke installatie of gaat dit echt een stap te ver? Laat het ons hier weten via Facebook.

Wil je meer weten over ‘New Born Fame’? Het project zal te zien zijn tijdens de Dutch Design Week (18 t/m 26 oktober) in Eindhoven.

Reageer op artikel:
Dit geloof je niet: baby’s zetten zelf selfies online!
Sluiten