Anne Broekman
Anne Broekman Mind 10 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Dit had je nóóit van IKEA verwacht

Nietsvermoedend ga je naar IKEA om even een Billy, Klippan of Ranarp te scoren (en zo’n hotdog, vooruit), en plots sta je in een levensechte replica van een Syrisch vluchtelingenhuis in plaats van in een shiny showroom. Het overkwam bezoekers in het Noorse Slependen.

Het is waarschijnlijk een van de krachtigste campagnes van de afgelopen tijd. In samenwerking met het Noorse Rode Kruis en reclamebureau POL maakte IKEA een Syrische modelwoning. Dit huis is een replica van een woning in Damascus, waar een vrouw genaamd Rana woont, samen met nog negen familieleden. De ‘showroom’ heet 25 vierkante meter Syrië (shocking: in zo’n kleine ruimte wonen dus tien mensen!). Rana vertelt aan het Rode Kruis: ‘Toen we plots moesten vluchten naar een veiliger gebied, hadden we geen geld om een beter huis te huren. We hebben geen geld voor matrassen of dekens, of kleding voor de kinderen.’ Slik.

LEES OOK: Hartverscheurend: wat Pokémon Go betekent voor Syrische kinderen

Schrijnende verhalen

Aan alle details is gedacht. Het huis heeft bijvoorbeeld die herkenbare IKEA-labels. Maar waar daar normaal gesproken productinfo op staat, lezen bezoekers nu de schrijnende verhalen van Syriërs die het moeten stellen zonder eerste levensbehoeftes zoals eten, drinken en medicijnen. Op elk prijskaartje staat ook een oproep om te helpen, met een link erbij om geld te doneren.

Bijzonder statement van het Zweedse warenhuis

Wát een superactie van IKEA! Kijk zelf naar de confronterende namaak-woning:

LEES OOK: Zo ziet het leven van een Syrisch meisje eruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bored Panda

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit had je nóóit van IKEA verwacht
Sluiten