Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 30 sep 2016

Dit is de allereerste baby met drie(!) biologische ouders

Door nieuwe technieken zijn soms de meest bizarre dingen mogelijk om het ouderschap mogelijk te maken. Zo is er nu voor het eerst een baby geboren die drie biologische ouders heeft. Mede mogelijk gemaakt door een baanbrekende IVF-techniek.

De baby heet Abrahim Hassan en is inmiddels vijf maanden oud. De ouders van Abrahim hebben bewust een tijdje gewacht met het naar buiten brengen van zijn geboorte, omdat ze eerst wilden weten of hun kindje het gen voor het levensbedreigende Leigh syndroom van zijn moeder heeft geërfd of niet. Volgens de eerste tests is dit niet het geval. Toch bestaat er een kans van 1 procent dat Abrahim toch drager is van het gen.

[source id=”attachment_119214″ align=”none”][/source]

LEES OOK: Homostel wordt vader van drieling met het DNA van beide

Niet legaal

De moeder is al twee kindjes verloren aan dit syndroom, dat het centrale zenuwstelsel aantast. Omdat zij toch heel graag een kindje wilde, is ze samen met de vader gaan speuren naar speciale technieken. Zo kwamen ze uit bij de ‘three parent technique’ van dokter John Zhang. Een techniek die in Amerika niet legaal is, dus daarom vond hij plaats in Mexico, waar het wel mag.

DNA van drie

Hoe de techniek werkt: Dokter Zhang plaatste de kern van de eicel van de moeder in een eicel van een donor, waar eerst die kern uit verwijderd is. Dit om het risico op het overdragen van het dodelijke gen zo laag mogelijk te maken. Die eicel werd vervolgens bevrucht met sperma van de vader, wat resulteert in een baby met DNA van drie verschillende mensen.

Deze techniek gaat zeker niet zonder gevaren. De vorige keer dat artsen deze techniek probeerden, in 1990, ging het volledig mis en bleek het kindje meerdere genmutaties te hebben.

Zó werkt dat dus! Zo krijgt hij superzaad en jullie een gezonde baby >

newscientist.com

Reageer op artikel:
Dit is de allereerste baby met drie(!) biologische ouders
Sluiten