Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind 27 sep 2016

Dit is de beste manier om bijzondere momenten te blijven herinneren

Iedereen heeft wel zo’n over-sharer in z’n Facebook tijdlijn die werkelijk elk moment van de dag met de buitenwereld deelt. Grote kans dat diegene wel de meeste belangrijke gebeurtenissen uit z’n leven onthoudt. Dat blijkt namelijk uit onderzoek.

Het beschrijven van wat je meemaakt zorgt er volgens onderzoeker Qi Wang voor dat je zo’n herinnering eerder én langer opslaat in je geheugen, dan wanneer je er niet over schrijft. ‘Facebook, Twitter en blogs zijn geweldige platforms om je persoonlijke ervaringen te delen met anderen. Door ze te delen en er over te discussiëren geef je ze een plekje’, zegt Wang.

[source id=”attachment_118767″ align=”none”][/source]

Dagboekje

Voor het onderzoek moesten de deelnemers een week lang al hun dagelijkse momenten opschrijven in een dagboekje. Bij elke gebeurtenis moesten zij aangeven hoe belangrijk die gebeurtenis voor hen is en of ze die gebeurtenis op sociale media hebben gedeeld. Na die week werden zij overhoord over hun eigen belevenissen en testten de onderzoekers hoeveel ze er hadden onthouden.

We denken gewoon even wat te delen met onze Facebookvrienden, maar ondertussen ben je bezig met het vormen van wie je zelf bent

Uit het onderzoek bleek dat de gebeurtenissen die ook op sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook werden gedeeld, beter werden onthouden door de deelnemers.

LEES OOK: Moeder deelt haar bevalling op Facebook – live!

Zelfliefde

Dan zou je denken dat de deelnemers alleen de belangrijke dingen op Facebook zouden zetten, maar ook de meest random en futiele activiteiten werden gepost. Volgens Wang komt dit doordat we een soort ‘eigenliefde’ creëren als we dingen op Facebook of Twitter posten. Wang: ‘We denken gewoon even wat te delen met onze Facebookvrienden, maar ondertussen ben je bezig met het vormen van wie je bent.’

Pas wel op met wat je online gooit, want alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, natuurlijk. Dat geldt ook voor je relatie: Het beste teken van een geweldige relatie zie je niet op Facebook.

tandfonline.com

Reageer op artikel:
Dit is de beste manier om bijzondere momenten te blijven herinneren
Sluiten