florine duif
florine duif Kids 22 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is de reden waarom kleine kinderen altijd rennen

Onrustige baby’s, wegrennende dreumesen, peuters die overal naartoe lopen in stevige pas en kleuters die als energiebommetjes heen en weer rennen. Komt dit je bekend voor? Rijst de vraag waarom jonge kinderen zulke beweeglijke stuiterballetjes zijn.

Ik vind het vermakelijk om te zien; kleine kinderen die van hot naar her rénnen. Ga jij de keuken in, dan komen ze vrolijk achter je aan gehuppeld. Ik snap dat peuters sneller moeten lopen aan je hand, omdat jouw passen gewoonweg groter zijn, maar hoe zit het ermee als je niet eens in de buurt bent? Personal trainers Elske Sorel (bekend van RTL 4 ‘Obese’) en Martijn van Delft (LivePT) leggen uit hoe het zit met de tomeloze energie van onze kinderen.

LEES OOK: Hoe help je kinderen een gezond gewicht te krijgen (en te houden)?

Ontdekkingstocht

Eigenlijk zijn er twee plausibele verklaringen voor. Martijn legt de eerste uit: “Kleine kinderen die net kunnen lopen leven compleet in hun eigen belevingswereld waar geen angst te bekennen is. Geen haar op hun hoofd die denkt ‘Goh, laat ik eens even rustig de straat oversteken’. Nee, er moet worden gerend, uitgetest en ontdekt en wel in snelle pas. Zie ‘t hetzelfde als kinderen die net leren skiën. Die gaan als een speer en als je niet uitkijkt lig jij straks op de grond.”

De tweede reden heeft te maken met de ontwikkeling van het lichaam. “De spieren, gewrichten en het complete motorische systeem moet sterk worden gemaakt. Hiervoor is beweging nodig”, zegt Elske. “Het is natuurlijk dat kinderen bijvoorbeeld kruipen als een malle of rennen wanneer ze kunnen lopen. Zo krijgt het evenwichtsorgaan impulsen en worden de hersenontwikkeling en motoriek gestimuleerd.” Belangrijk is dat we die kleintjes zoveel mogelijk hun gang laten gaan, want dat rennen is dus een natuurlijke behoefte.

Energie voor tien

Over belangrijk gesproken
Veel bewegen is ook zeker van belang om dagelijkse rituelen zoals tanden poetsen, spelen en op een bank klimmen uit te voeren. Beweging heeft een grote invloed op de totale ontwikkeling van je kind, zowel op lichamelijk, emotioneel, sociaal als verstandelijk gebied. Laat je kind dus zo veel mogelijk in beweging zijn en de wereld ontdekken. Beweegtips nodig? Bezoek dan eens deze website.

En stilzitten is inderdaad niet goed voor wie dan ook: Dit zijn de heftige risico’s van lang zitten (laten we dit nou meer doen dan lief voor ons is).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom kleine kinderen altijd rennen
Sluiten