Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 10 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is de echte reden waarom vrouwen hun eicellen laten invriezen

Vaak wordt gedacht dat vrouwen hun eitjes laten invriezen, omdat ze eerst carrière willen maken. Uit onderzoek is gebleken dat dit een heel andere reden heeft.

De Britse Onderzoeker Kylie Baldwin ondervroeg een groep vrouwen die hun eitjes in hebben laten invriezen. ‘Geen enkele ondervraagde zei dat ze dit deed voor haar carrière.’ Uiteindelijk is het de vrouw te doen om het vinden van de perfecte vader voor hun kinderen, denkt zij. ‘Het gaat niet om de juiste partner, maar om de juiste vader van hun kind,’ aldus Kylie Baldwin.

LEES OOK: Wanneer ben je te oud voor een baby?

Eicellen in de vriezer

De vrouwen die meededen aan het onderzoek aan de Montfort University Leicester vertelden ook dat hun verlangen naar een familie groot is, maar dat het lastig is om een partner te vinden die net zo toegewijd is als zij zelf. Opvallend was dat veel vrouwen die met deze reden hun eitjes in de vriezer hebben laten opslaan gewoon een relatie hebben. Zij twijfelen of de man waarmee ze samen zijn daddy material is en vestigen hun hoop op iets beters.

De laatste jaren is het invriezen van eicellen steeds populairder geworden. In 2014 lieten maar liefst 816 Britse vrouwen van gemiddeld 38 jaar hun eitjes invriezen. Dat is 25 procent meer dan het jaar daarvoor. Het is geen goedkope onderneming.

Klinieken rekenen zo’n 6 duizend pond (bijna 8 duizend euro) per behandeling en sommige vrouwen moeten wel tien keer terug komen. Oorspronkelijk is de methode bedoeld voor kankerpatiënten die mogelijk onvruchtbaar worden door hun behandeling tegen de kanker. Inmiddels wordt het steeds geaccepteerder dit te doen vanwege veroudering van de eicellen en het nog niet willen of kunnen zwanger worden.

Dat je je eitjes in laat vriezen, wil ook niet automatisch zeggen dat de vrouwen uiteindelijk moeder zullen worden. Sinds 2001 hebben 3.676 vrouwen hun eitjes laten invriezen, maar minder dan zestig van hen werd daadwerkelijk moeder. In Nederland heerst er bij diverse Universiteiten ook nog scepsis rondom de behandeling en verwijzen zelfs door naar andere collega ziekenhuizen. Het invriezen van eicellen is nog steeds een experimentele behandeling, benadrukt het UMCG (Groningen), waarvan de gevolgen voor de gezondheid van de kinderen op lange termijn nog niet bekend zijn.

Ongelooflijk! Deze moeder kon geen kinderen krijgen, tot dít gebeurde >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de echte reden waarom vrouwen hun eicellen laten invriezen
Sluiten