Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 30 november 2016

Dit is de enige manier om weer stapelverliefd te worden na kinderen

Noem mij naïef, maar ik heb lang gedacht dat je naast je rol als moeder, je rol als Femme Fatale voor je echtgenoot, met twee vingers in je neus zou kunnen blijven spelen. Immers, toen we elkaar ontmoetten vielen we als een blok voor elkaar en zoveel is er sindsdien niet veranderd toch? Eehm.

Wel, er zijn vier guitige blondies geboren. Dientengevolge heeft mijn lijf een ‘kleine’ neerwaartse beweging gemaakt op plekken waar dat ongewenst en overdreven zichtbaar is. In mijn huid staan groeven die een ouderwetse langspeelplaat jaloers kunnen maken en het frisse blond dat ooit mijn haarkleur was is verworden tot een doffe kleurloze grasverzameling.

Beste kant

Maar los van mijn buitenkant die zich niet meer per se van haar beste kant laat zien, is mijn binnenkant ook een stuk minder fris en fruitig. We schreven al eerder over de echte redenen waarom moeders zo moe zijn. En dat vermoeidheid je geen leuker mens maakt is algemeen bekend.

LEES OOK: dit zijn de echte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn.

Je lieft elkaar

Als er nog geen kinderen zijn, dan heb je alle tijd, alle zin en alle ruimte om elkaar het hoofd op hol te brengen. Om elkaar diep in de ogen te kijken en eindeloze gesprekken over diepgaande onderwerpen te voeren. Je verrast elkaar, verwent elkaar en lieft elkaar. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
En daar zit ‘t ‘m misschien ook wel in. Als je kinderen hebt lijkt dat radicaal om te draaien. Want je moet tijd maken voor elkaar, je moet investeren in elkaar en je moet je best doen voor elkaar. Alleen het kan niet meer zo makkelijk.

Elkaar nemen zoals je bent

Moeten

Want als je na een dag hard werken thuis komt, moet er ook nog zoveel anders. Er moet gekookt, gewassen, gebadderd, tanden gepoetst en voorgelezen worden. En als de kids dan met kus en knuffel zijn ingestopt, moet de keuken nog schoon en moet er nog het nodige voor de volgende dag worden voorbereid. Daar zit je dan met je uitgezakte coupe en je doorgelopen mascara. Je kruipt met een koffie achter de computer en bereid je vast mentaal voor op die enorme berg was die straks nog gevouwen moet worden.

Ouderwets verliefd

En zo gaat het dag in dag uit. Ik heb me de laatste tijd vaak afgevraagd hoe we het weer leuk en bijzonder voor elkaar kunnen maken. Hoe we weer ouderwets verliefd kunnen worden. Hoe we weer net als toen, samen de wereld om ons heen kunnen laten verdwijnen. Ik zocht naar de ideale tip, de oplossing, iets dat ons weer bij elkaar zou brengen. Iets dat ervoor zou zorgen dat wij weer wij zouden worden.

LEES OOK: 5 manieren om weer verliefd te worden.

NEE

Tot gisterenavond. We zaten te eten en onze nummer drie moest even in zijn kinderstoel. Toen hij eenmaal zat, keken man en ik elkaar aan en telden tegelijk tot drie. Bij ‘drie’ riep ons mannetje heel hard “NEE”. Precies zoals hij dat altijd doet. Ik keek opnieuw in de ogen van Man en tegelijk grinnikten we.

‘wij’ 2.0
En ineens besefte ik; dit zijn de nieuwe wij. Dit zijn wij op ons best in de situatie zoals die is. Ik ken hem door en door en hij mij. Samen hebben we onze eigen rituelen en tradities opgebouwd. Samen hebben wij dit heerlijke drukke gezin gevormd, en samen weten wij precies hoe het met de kids gaat door alleen maar naar ze te kijken. Ik hoef helemaal niet te zoeken naar een manier om weer ‘wij’ te worden. Wij zijn al lang wij. En sterker dan wij ooit wij waren.

Fundament

De verliefdheid van toen bleek het fundament voor nu. De verliefdheid van toen heeft ervoor gezorgd dat wij deze immens drukke tijd nu samen aan kunnen en dat we elkaar bij tijd en wijle aankijken om ons gevoel met elkaar te delen. We hebben niet meer zoveel woorden nodig. Aan een blik hebben we genoeg.

Bakkie troost

Als we weer eens een gebroken nacht achter de rug hebben, troosten we elkaar met sterke espresso. Als we voor de zoveelste keer de vaatwasser vullen, beloven we elkaar een glas wijn als het klaar is. En als we zien dat er één echt even doorheen zit, boeken we voor de ander een massage.

LEES OOK: 18 momenten waarop koffie de enige oplossing is.

Tegeltje

Onze lijven zijn dan misschien niet meer wat ze waren en onze karakters zijn door de tijd gevormd, maar wat ben ik ontzettend trots op de wij die we zijn geworden. Verliefdheid gaat over in houden van en dat cliché is er eentje om in te lijsten en boven je bed te hangen.

Als je je relatie een mooie boost wil geven, stel elkaar dan deze 36 vragen. Ik heb het gedaan en ik beloof je; er zullen dingen veranderen!

Reageer op artikel:
Dit is de enige manier om weer stapelverliefd te worden na kinderen
Sluiten