Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 1 dec 2015

Dit is de grootste doodsoorzaak onder jonge vrouwen…

We hebben het over aids. Wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen tot 45 jaar. Waarschijnlijk dacht jij aan een heel andere ziekte. Niet zo raar dat aids niet top of mind is, want hier in Nederland kan iedereen met hiv levensreddende medicijnen krijgen. Je kunt hier met een hiv-infectie zelfs gezond verder leven en oud worden.

Elke 26 seconden

sterft ergens in de wereld iemand onnodig aan de gevolgen van aids. Alleen in 2014 waren dat er wereldwijd al 1,2 miljoen. Dat komt omdat niet iedereen opgroeit in een land als Nederland. Niet alle mensen met hiv hebben toegang tot de juiste medicatie.

Virus neemt toe

Er zijn delen van de wereld waar het hiv-virus sinds 2000 weer toeneemt, en met grotere snelheid. Dat is het geval in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

2 miljoen nieuwe hiv-infecties

komen er elk jaar bij. Wereldwijd leven 36,9 miljoen mensen met een hiv-infectie.

80%

van de mensen met hiv woont in Afrika en Azië.
Slechts één derde van de hiv-geïnfecteerde mensen krijgt levensreddende medicijnen.

Jonge meiden

zijn bijzonder kwetsbaar en hebben een verhoogd risico op een infectie met hiv. Van alle nieuwe infecties onder adolescenten (15-24 jaar) gaat het voor twee derde om jonge meiden. Dat komt vooral door seksueel geweld en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Kennis over condoomgebruik, anticonceptie en hiv-preventie is minimaal tot onbestaand.

30%

van de vrouwen met hiv in Oeganda gebruikt nog steeds geen condoom en durft niet open te zijn over een hiv-infectie tegenover haar partner.

STOP AIDS NOW!

Om de 1,2 miljoen aidsdoden van het afgelopen jaar te herdenken, steekt STOP AIDS NOW! kaarsjes aan in de Amsterdam ArenA, het grootste stadion in Nederland met 50 duizend zitplaatsen. Twintig keer de ArenA, is het aantal aidsdoden elk jaar.

Steek jij voor 1 euro ook een kaarsje aan? Samen zorgen we ervoor dat straks iedereen met deze ziekte geholpen kan worden. Ga naar ​https://1miljoen.stopaidsnow.nl/product/kaarsje of sms kaars naar 4333.

Ook onder de indruk van deze getallen en feiten? Praat verder op onze Facebook-pagina.

Lees eventueel ook: Chronisch ziek zijn is echt niet relaxed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de grootste doodsoorzaak onder jonge vrouwen…
Sluiten