Dit is de reden dat je altijd met de deur dicht moet slapen

Stel, er breekt ’s nachts in jouw huis brand uit, terwijl iedereen ligt te slapen. Je moet er natuurlijk niet aan denken. Mocht het toch gebeuren dan kunnen de slaapkamerdeuren maar beter dicht zitten. Zo is er meer kans en tijd om te vluchten.

1 oktober starten de Nationale Brandpreventieweken. Met het thema ‘Hé, doe de deur dicht!’ wordt landelijke aandacht gevestigd op onder andere het sluiten van de deuren voor het slapen gaan. “Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven”, zegt de voorzitter van de Brandpreventieweken tegen RTL Nieuws.

Deuren sluiten en rookmelder checken

De boodschap die de Brandpreventieweken bij iedereen binnen wil laten komen? Sluit de binnendeuren als je gaat slapen en zorg voor rookmelders die je ook echt kunt horen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 70 procent van de woningen een rookmelder geplaatst is, maar dat slechts 45 procent van die rookmelders ook echt werkt.

Waarom gesloten deuren? Die houden de giftige rook zo lang mogelijk buiten; de grootste bedreiging bij een brand. Er zijn bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden waarbij de brandweer mensen heeft kunnen redden, omdat ze zich in een gesloten ruimte bevonden.

Kortom, even deze checklist nalopen: werkt jouw rookmelder? Hoor je die ook als je ’s nachts slaapt? En doe jij de deuren dicht voordat je gaat slapen? Ja? Dan kun je vannacht met een gerust(er) hart gaan slapen.

Ook belangrijke informatie: Wat (niet) te doen als je kind zich verbrandt?

Foto: decorpad

RTL Nieuwsbrandpreventieweek

Reageer op artikel:
Dit is de reden dat je altijd met de deur dicht moet slapen
Sluiten