Iris Kodde
Iris Kodde Beauty 22 november 2015

Dit is dé reden waarom we foto’s van onszelf bijna altijd verschrikkelijk vinden

Let’s be honest. Naast fotomodellen zijn er maar weinig vrouwen die écht kunnen genieten van een staatsieportret met de familie. Of nog erger, de pasfoto voor een nieuw rijbewijs. Of ja, eigenlijk iedere foto.

Het gekke is dat je vlak voor de foto nog in de spiegel had gekeken en dacht: oh prima, zo moet het wel lukken! Maar vervolgens komt die look om de een of andere reden alsnog niet lekker op de foto. Well ladies, hier is onderzoek naar gedaan en er is wel degelijk een reden voor.

Mere-expo… Wattes?

Ten eerste heeft dit fotoprobleem te maken met het begrip mere-exposure. Dit houdt in dat je zo vaak blootgesteld wordt aan een bepaald beeld, dat je je hier steeds beter bij gaat voelen. In dit geval is dit ons spiegelbeeld. We laten natuurlijk geen enkele kans aan ons voorbij om in de spiegel te kijken, dus zo zien we onszelf het vaakst. Hierdoor vinden wij dit de mooiste versie van onszelf.

Bron: Tumblr

De spiegel laat alleen een hele andere versie van jezelf zien dan wanneer je een foto maakt. Die spiegel laat je een omgekeerde versie zien van jezelf, terwijl je camera dit niet doet. Hierdoor ken je dit beeld van jezelf minder goed, en is het meteen een tegenvaller. Shit! Net nu je er zó goed uitzag…

Aantrekkelijker dan aantrekkelijk

Daarnaast laat dit onderzoek ook zien dat mensen denken dat ze aantrekkelijker zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ja ja, wie had dat in deze tijden van onzekerheid gedacht?

Voor dit onderzoek werden foto’s van het gezicht van deelnemers gecombineerd met foto’s van de gezichten vreemden (uiteraard van hetzelfde geslacht). De gezichten van de vreemden waren hier variërend van aantrekkelijk tot helemaal niet aantrekkelijk. Deze foto’s werden samen gephotoshopt tot één gezicht. Later werden deze foto’s in één grote reeks aan de deelnemers laten zien. Er moest nu gekozen worden in welke foto zij zichzelf terugzagen. Hier werd sneller gekozen voor de foto gecombineerd met de meest aantrekkelijke vreemde. Oftewel, wij herkennen onszelf sneller als we er aantrekkelijker uitzien.

Lang verhaal kort: we delen allemaal de ‘struggle van de foto’. Maar nu kunnen we het in ieder geval onderbouwen.

Heb jij veel foto’s van jezelf? Of heb je ook maar een hekel aan foto’s maken? Reageer op onze Facebook!

Kijk hier waarom veel foto’s maken juist een goede eigenschap is >

Reageer op artikel:
Dit is dé reden waarom we foto’s van onszelf bijna altijd verschrikkelijk vinden
Sluiten