Redactie
Redactie Body 20 mrt 2016

Maak kennis met één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Jonge vrouwen in grote steden hebben grotere kans op (werk)stress en/of een burn-out. ‘Ze willen alles goed doen, sociale contacten onderhouden en kunnen moeilijk loslaten,’ aldus bedrijfsarts en onderzoeker Rob Hoedeman van Arboned.

Eerder deze week legde de bedrijfsarts in het tv-programma Gespreksstof op AT5 uit waarom juist jonge vrouwen zulke gemakkelijke prooien zijn. En vooral: wat je eraan kunt doen. Het antwoord zal niemand verbazen: het zijn (onder andere) die verdomde schermen die de stress-sensoren aanwakkeren.

Mijn vriend en ik hanteren een tamelijk strikt zero-tolerance beleid over apparaten in de slaapkamer. Het excuus ‘ja maar, m’n telefoon is m’n wekker’ sneuvelde jaren geleden na de aankoop van een ouderwetse wekkerradio (Blokker, 5 euro). Schermen komen de slaapkamer niet in, punt uit.

Nog één rondje scrollen
Want hoeveel van ons scrollen ‘s avonds na het eten en/of voor het slapen gaan nog even een ‘rondje langs de velden’? Op de bank of in bed nog even je mails checken (én vooruit, een paar ervan beantwoorden, dat scheelt morgen), kijken of er nog iets spannends gebeurd is op Facebook (neuh, niet echt, vooral reclame eigenlijk) en of er nog interessante foto’s gepost zijn op Instagram (vast wel, maar dat zie je dan morgen wel weer).

Als je alle schermen na negen uur ‘s avonds uitzet (dus niet omgedraaid naast je leggen, maar echt uit!), verminder je de stress in je leven. ‘Durf het los te laten,’ adviseert de bedrijfsarts. Hoewel hij daar meteen bij aantekent dat dat voor veel ‘patiënten’ lastig zal zijn, omdat social media nogal verslavend werken. Joh.

Vaker jonge mensen
Het percentage gestresste mensen en mensen met een burn-out ligt in Amsterdam hoger dan in andere delen van het land. Opvallend is dat het steeds vaker om jonge mensen gaat: twintigers of dertigers die pas een paar jaar aan het werk zijn. En: mensen melden zich tegenwoordig vaker ziek met psychische klachten, dan met fysieke kwalen.

Vrouwen in (grote) steden zijn het meest de dupe: zij kunnen maar moeilijk de balans vinden, aldus Hoedeman. Wat niet helpt is dat zij zich in hun privéleven vaker druk maken om dingen dan mannen (goh, echt?). ‘Ze willen alles goed doen, sociale contacten onderhouden en kunnen zaken moeilijk loslaten.’

Laatste waarschuwing
Wie zich in bovenstaande profiel – alles goed willen doen, zich druk maken om dingen, sociale contacten willen onderhouden én een sociale nieuwsgierigheid-neigend-naar-verslavingsgedrag – wees gewaarschuwd: zet die boel uit. Laat je telefoon en tablet in de woonkamer liggen, zet een kop thee, pak een tijdschrift of boek en hobbel à naar de slaapkamer. We horen graag morgen van je of je het overleefd hebt.

Heb jij al een dergelijke regel in huis? Laat het ons weten via Facebook

Ben jij ongemerkt verslaafd aan stress? Zo weet je het… >

Reageer op artikel:
Maak kennis met één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen
Sluiten