3 x zo geef je het beste antwoord op die eeuwige waarom-vraag van je peuter

Mahàm, waarom regent het? Waarom is oma een oma? Waarom heb je kauwgom? Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je moet antwoorden. De oplossing is nabij: dit is wat je tegen een eeuwig ‘waarommend’ kind zegt, én waarom (haha) dat belangrijker is dan je misschien denkt.

‘Waarom’ is zo ongeveer het woord dat je het allermeest te horen krijgt als je kind jong is. Niet zo gek, want hij of zij is de wereld aan het ontdekken, en op zoek naar logische redenen voor dingen die gebeuren. En omdat jij als ouder vaak weet wat er gaande is, dien je nu eenmaal als vraagbaak.

Hoe ouder, hoe meer context

Matteo Colombo, filosoof aan de Universiteit van Tilburg, schreef een essay voor Aeon, waarin hij verklaart waarom kinderen zoveel vragen en hoe we die vragen nu eigenlijk het beste kunnen beantwoorden. Volgens Colombo zijn kinderen van twee jaar nog niet direct op zoek naar een onderbouwde uitleg, maar vissen ze meer naar feitjes. Hoe ouder ze worden, hoe belangrijker die uitleg wordt.

LEES OOK: Zoveel vragen stellen kinderen hun moeder… per dag

Waarom?

‘Kinderen kun je vergelijken met wetenschappers. Of wetenschappers met kinderen. Ze zijn beiden namelijk altijd op zoek naar patronen, vergelijkingen en feiten die in de puzzel van hun interessegebied passen’, schrijft Colombo. Volgens de filosoof geeft dit dan ook precies weer waarom kinderen vragen stellen, en hoe we ze het beste kunnen beantwoorden. Colombo: ‘Kinderen blijven net zo lang doorvragen tot ze bevredigd zijn met het antwoord. Geef je ze daarom een antwoord als ‘daarom’, is de kans groot dat ze door blijven vragen, omdat ze op dat moment niet het antwoord hebben gekregen dat ze willen.’

1. Leg verbanden

Volgens Colombo is een uitleg die zowel de oorzaak als het gevolg van de gebeurtenis beschrijft vaak de meest complete. Kinderen kunnen op deze manier zelf patronen zien en verbanden leggen met andere gebeurtenissen. ‘Een kind dat een keer gevraagd heeft waarom eenden zwemvliezen hebben en daar een bevredigend antwoord op heeft gekregen, zal dit niet voor elk dier afzonderlijk vragen. Hij of zij zal zelf het verband tussen het gedrag van beide dieren leggen, namelijk dat ze de zwemvliezen nodig hebben om te kunnen zwemmen. Voor je eigen bestwil, en dat van je kind kun je dus veel beter even de tijd nemen om uit te leggen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Dat scheelt een hoop nieuwe vragen.

2. Geef meteen antwoord

Probeer je kind altijd onmiddellijk antwoord op een vraag te geven, over welk onderwerp dan ook. Natuurlijk kan een vraag soms erg ongelegen komen of moet je nadenken voor je een juist antwoord kan geven. Geef dan geen onduidelijk, verward of fout antwoord om er vanaf te zijn, maar zeg dat je straks, als je wat meer tijd hebt, uitleg zal geven. Hou dan wel woord.

Serieus genomen

Zo ervaren kinderen dat ze serieus worden genomen. En ja, er zijn ook vragen waar je echt even geen antwoord op weet. Soms helpt het dan ook om een tegenvraag te stellen, dus: waarom denk jij zelf dat het zo is? Vaak is het dan ook eventjes opgelost.

Strooi niet met te veel informatie

Wordt een kind plots overladen met informatie, dan haakt het af. Een kind onthoudt alleen maar dat waarin het geïnteresseerd is en waartoe het intellectueel in staat is. De rest is verloren moeite. Dus die kun je jezelf lekker besparen. Het beste is om zo dicht mogelijk bij de vraag te blijven -en dus niet te gaan uitweiden- en het simpel te houden.

Biologieles

Een peuter die vraagt waarom een baby in de buik van die mevrouw woont, wil gewoon horen dat alle baby’ s uit hun moeders buik komen en is echt nog niet toe aan verdere uitleg. Waarom het regent? Ook daar hoef je geen hele biologieles over op te hangen. Als je zegt dat de wolken vol zitten met water, is dat ook goed. Dus laat het idee los dat je het inhoudelijk correcte antwoord moet geven. Juist een kort, duidelijk antwoord kan de vragenstroom stoppen, omdat het kind dan weet wat het wil weten.

Nope! 9 dingen die je me vandaag na 15.00 niet meer moet vragen

aeon.com

Reageer op artikel:
3 x zo geef je het beste antwoord op die eeuwige waarom-vraag van je peuter
Sluiten