Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 9 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe vaak we seks ‘moeten’ hebben om ons het gelukkigst te voelen

We hebben steeds minder seks, blijkt uit onderzoek van de San Diego State University. Jean Twenge, een van de onderzoekers die hieraan meewerkte, zegt dat dit vooral het geval is, en dit komt misschien niet helemaal als een verrassing, bij (jonge) ouders en getrouwde stellen.

Hoe vaak moet je seks hebben? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De een vindt eens per maand prima, want als je eenmaal kinderen hebt, wil de sleur er nog wel eens in komen. De ander wordt al mokkig als er een dag niet van bil is gegaan. Maar over het algemeen doen we het dus minder vaak, aldus Jean. Volgens haar zijn telefoons, iPads en televisies én Netflix de boosdoeners. En natuurlijk mama-roepende peuters. Naast dat het ouderschap al genoeg tijd in beslag neemt, en als je dan eindelijk in je bed ligt je dan ook niets liever wil dan slapen. Of een aflevering van je favoriete serie kijken. Simpel. Begrijpelijk. Maar lees even veder.

Seks is gezondheid

Seks en een goede gezondheid gaan hand in hand, volgens dit onderzoek. Een stevige vrijpartij zorgt voor een sterker hart, een slanker lijf en een verminderde kans op prostaat- en borstkanker.

LEES OOK: Deze idiote wetten op het gebied van seks bestaan echt

Hoe vaak hebben we seks?

Volgens Jean hebben we gemiddeld zo’n 54 keer per jaar seks, iets meer dan één keer per week. Onder de getrouwde stellen ligt dit gemiddelde een stukje lager, namelijk 51 keer per jaar en stellen met kinderen vaak nog minder, althans bij een rondje op onze redactie.

Geluk op peil

Volgens Amy Muise, professor aan de universiteit van de York University in Canada, zou je eens per week moeten bedvogelen, tenminste als je je geluksniveau op peil wilt houden. Haar onderzoek is gebaseerd op dertigduizend Amerikanen gedurende veertig jaar.

Bijwerking

Uit deze cijfers kwam ook naar voren dat mensen die vaker dan een keer per week seks hebben, niet per definitie gelukkiger zijn dan mensen die het bij één keer per week houden. Volgens Muise staan seks en gezondheid met elkaar in verbinding, omdat het elkaar versterkt. ‘Mensen die gezond zijn en een gelukkige levensstijl hebben, hebben vaker seks. De daad zelf zorgt alleen niet direct voor een gelukkiger leven, maar kun je als een bijwerking ervan zien.’

Ben je ongelukkig als je weinig seks hebt?

En moet je dan de boel forceren om aan het quotum te komen? Zeker niet, zegt psycholoog George Loewenstein. ‘Als je koppels hun seksleven laat forceren, pakt dat niet positief uit. Het wordt dan een ‘moetje’, en daar wordt niemand gelukkig van. Het moet wel leuk blijven, en vooral goed voelen.’ Wil je toch iets vaker seks, en ben je al een tijd met je wederhelft samen is het volgens Loewenstein leuk om eens out of the box te denken en elkaar te verrassen. ‘Als je al langer samen bent kost het wat meer werk, maar is het resultaat fantastisch.’

Hoe dan?! Meer seks leidt tot een gezondere zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Springer

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is hoe vaak we seks ‘moeten’ hebben om ons het gelukkigst te voelen
Sluiten