Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 feb 2017

Onderzoek: speelkameraadjes hebben veel invloed op gedrag van je kind

Wanneer is de persoonlijkheid van je kind gevormd? Volgens de wetenschap begin je direct na je geboorte met het ontwikkelen daarvan, en is die stabiel tegen de tijd dat je dertig bent. Maar wist je dat het gedrag van je kind voornamelijk beïnvloed wordt door de kinderen waarmee hij of zij speelt?

De uitspraak ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’ gaat absoluut op, als we nieuw onderzoek, gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology, mogen geloven. Het is namelijk zo dat onze familie en vrienden meer invloed hebben op ons gedrag dan wie dan ook.

Verschillende emoties

Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers twee verschillende klassen met kinderen van drie tot en met vijf jaar oud. Ze keken zowel naar het gedrag van elk kind afzonderlijk, als naar met welke kinderen zij speelden en op welke manier. De onderzoekers focusten zich vooral op de emotionele vlakken van de omgang tussen de kinderen en analyseerden drie verschillende emotionele vlakken: positieve emotie, negatieve emotie en de moeite die een kind ergens voor doet.

LEES OOK: 4 levenslessen die ik mijn kleuter nu alvast ga meegeven

Aanstekelijk of niet?

Opvallend: uit de analyse bleek dat alleen de positieve emoties ‘aanstekelijk’ waren. Zo werd het gedrag van de kinderen die veel initiatief namen tijdens het spel gekopieerd door de speelpartners. Ook positief gedrag namen de andere kinderen makkelijk over. Het negatieve, zoals ruziemaken, had geen invloed op het gedrag van de rest van de kinderen.

Onderschat de playdate niet

De onderzoekers zijn zich er van bewust dat het een zeer kleinschalige studie is, maar willen wel duidelijk maken dat -ondanks dat ouders een grote invloed op het gedrag van hun kinderen hebben- ze het meeste worden gevormd door hun vriendjes en vriendinnetjes op school. Emily Durbin, co-auteur van het onderzoek zegt: ‘Onderschat je opvoeding niet, maar doe dat dus ook zeker niet bij de playdates!’

Instant succes! 10 originele tips die van elke playdate een feestje maken

Journal of Personality and social behaviour

Reageer op artikel:
Onderzoek: speelkameraadjes hebben veel invloed op gedrag van je kind
Sluiten