Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 14 okt 2016

Dit is voor iedereen die toiletpapier op de wc-bril legt: Doe het niet!

Een openbaar toilet (al helemaal die van benzinestations en wegrestaurants) zijn vaak niet heel schoon. Dan zijn er twee opties: erboven hangen óf de halve toiletrol over de bril verspreiden. Dat laatste kun je dus beter niet meer doen.

Toiletpapier maakt de wc-bril namelijk nog veel viezer. Say what? Vonden wij inderdaad ook vreemd om te lezen. Maar geloof het of niet, wc-brillen zijn ervoor gemaakt om schoon te blijven. Bacteriën kunnen simpelweg niet overleven op zo’n koud, plastic geval.

LEES OOK: Geef jij borstvoeding op het toilet?

Broedplaats van bacteriën

Toiletpapier en speciale toilet liners (van die ronde papieren dingen die je in een handomdraai op de bril kunt leggen) daarentegen zijn een broedplaats van bacteriën. Dat heeft alles te maken met de stof waarvan het gemaakt is. Bacteriën houden van een zachte, sponzige omgeving. Op je spons die je gebruikt voor de afwas zitten ongeveer 200 duizend bacteriën meer dan op je wc-bril. Om het even in perspectief te plaatsen: als je wcpapier op de bril legt, zit je op meer bacteriën dan er in het gehele toilethokje aanwezig zijn.

[source id=”attachment_120823″ align=”none”][/source]

Handen wassen

Volgens onderzoeker William DePaolo van de Keck School of Medicine at the University of Southern California kun je daarom ook nooit een infectie oplopen van een vieze toiletbril. Volgens DePaolo is de enige manier om schoon te blijven, je handen te wassen na een bezoekje aan het kleinste kamertje.

Plekken die nóg smeriger zijn dan een toiletbril en een spons? De wasbak in de keuken, alles in een vliegtuig (stoelen, de uitklapbare tafeltjes, het raam), je telefoon en net gewassen ondergoed. Op dat laatste zitten namelijk e-colibacteriën, die je aan je handen krijgt als je het uit de wasmachine haalt. Smerig verhaal, maar het is nu wel duidelijk dat je wc zo vies nog niet is.

Ga er maar aan staan! De 12 uitdagingen van met een peuter naar een openbaar toilet gaan >

lifehack

Reageer op artikel:
Dit is voor iedereen die toiletpapier op de wc-bril legt: Doe het niet!
Sluiten