Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Relatie 6 feb 2017

Dit is waarom alle stellen vaker apart zouden moeten slapen

Als ik het aan anderen vertel, staan ze me toch altijd raar aan te kijken. Zo van: dat is het begin van het einde van je relatie. Ik woon namelijk samen en ik slaap vaak op de logeerkamer. Of mijn vriend. Maar mensen, ik kan het iedereen aanraden.

Apart slapen

Apart slapen zou geen taboe moeten zijn, en wel hierom:

1. Het is beter voor je nachtrust

Laten we eerst maar met de feiten beginnen. Een Engelse onderzoeker van de Universiteit van Surrey stelde het
een tijdje geleden al: samen slapen is ongezond.

De kwaliteit van slaap wordt gemiddeld 50% vaker verstoord als je met een ander in de sponde ligt. En dat tast de diepe slaap weer aan. Kuchen, snurken, getrek aan dat dekbed: qua nachtrust is het is allemaal ballast. Dus hup, weg ermee.

Dit zijn de (onverwachte) voordelen van naakt slapen

2. Er is altijd eentje met een goed humeur

Dat apart slapen van ons is de schuld van onze dochter. Althans, zo is het begonnen. Na een onrustige nacht stonden we vaak beiden afgemat in de keuken koffie te malen. Werkt niet als je een gezellig weekend wilt hebben.

Elkaar af en toe een nachtje op de logeerkamer gunnen (om bij te tanken of een nachtje door te pitten) is een life saver. Want waarom allebei kapot zijn als het niet nodig is?

Lees ook: Onderzoek bewijst dat apart slapen nog meer voordelen heeft

3. Alleen slapen, ze deden het vroeger ook al

In het oude Rome werd het bed alleen gedeeld om eens goed van bil te gaan. Voor het echte slaapwerk trok men zich terug in het eigen vertrek.

Alleen slapen levert simpelweg de beste nachtrust op, vonden ze toen al. Geef ze eens ongelijk. Slecht voor je seksleven? Onzin. Moe zijn, dat is pas funest.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

4. Het scheelt ruzie

Ja, natuurlijk is het fijn om tegen iemand aan te kruipen. Maar soms vind ik het nog chiller om daarna naar de logeerkamer te vertrekken. Een lichtere slaper dan mijn vriend bestaat er namelijk niet.

Als ik een keelsnoepje laat smelten in mijn mond, wordt hij al wakker. Dat eindigt vaak in ruzie en verwijten, want we hebben onze nachtrust dik nodig met een dochter die óók een slechte slaper is.

Dus verkas ik (of hij) zeker een keer per week naar de logeerkamer. Scheelt gezeik, levert vrolijke ochtenden op en je zit met een fit hoofd op je werk.

7 tips voor mama’s met slaapgebrek

5. Afstand doet begeren

Die milde griepepidemie van afgelopen maand had ook ons gevloerd. Kriebelhoest, koorts, snot, bergen zakdoekjes: je snapt, dan slapen we dus ook apart. Meerdere nachten.

Wat heb je aan elkaars ziektekiemen? Het leuke is dat het superknus is om daarna weer bij elkaar onder de wol te kruipen. Afstand doet begeren, zeg ik altijd. Wel zo leuk voor je relatie.

6. Kom maar door met die quality time

Tijd voor jezelf, asociaal veel ruimte innemen en de hele nacht overdwars liggen, geen koude voeten van iemand anders tegen je been, net zo lang lezen of series kijken als je wilt en zo kan ik nog wel even doorgaan met alle voordelen die zorgen voor dat beetje quality time waar je als mens gewoon behoefte aan hebt.

En zeg nou zelf, lepeltje-lepeltje slaapt toch voor geen meter? Dus knap die logeerkamer op en ga er eens wat vaker liggen. Zal je goed doen. En je relatie ook.

Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom alle stellen vaker apart zouden moeten slapen
Sluiten