Redactie
Redactie Eropuit 18 okt 2014

Dít is waarom Ayurveda jouw leven verandert

Ayurveda? ‘Daar heb ik vaag wel eens van gehoord, maar wat het nou precies is?’ Veel mensen weten er nog weinig van af, terwijl het ook in Nederland steeds populairder wordt. Ben jij ook zo benieuwd wat deze term precies inhoudt? Wij leggen je het kort uit.

Ayurveda is een Indiase gezondheidsleer waar vele boeken over geschreven zijn. Letterlijk vertaald betekent de term ‘kennis van het leven’. Over de precieze oorsprong van de leer bestaat onduidelijkheid, maar wetenschappers denken dat het zo’n drieduizend jaar geleden is ontstaan.

Volgens Ayurveda ben je gezond als je geest, lichaam en ziel in harmonie zijn met het universum. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar wordt opmerkelijk concreet in de vorm van eet-richtlijnen. Je eet volgens je eigen ‘dosha’ of levensenergie. Deze wordt bepaald door een speciale Ayurveda-arts die test welke van de elementen water, vuur, aarde, lucht of ruimte bij jou dominant zijn. Elke dosha schrijft andere kruiden voor, want smaak is belangrijk. Sommigen kunnen bijvoorbeeld beter zoet eten, anderen beter zuur, zout, bitter of scherp.

Kuuroorden

Om zowel je fysieke, spirituele als emotionele welzijn te verbeteren zijn er speciale Ayurveda kuuroorden, waar je geheel volgens de leer wordt ‘behandeld’. Een kuur bestaat uit 2 tot 5 behandelingen per dag, waaronder ochtendyoga, meditatie en massages met ware olie. Klinkt toch een beetje als levensfilosofie turned wellness…

Hoe dan ook, het is zeker een goed excuus om te reizen. De bekendste resorts bevinden zich in India en Sri Lanka, waar je je compleet aan de leer overgeeft. Sommige bezoekers komen zelfs het resort niet af, want even een vorkje meeprikken met de lokale bevolking is er natuurlijk niet bij. Ook Nederlandse reisorganisaties bieden inmiddels Ayurveda-reizen aan.

Het Heritance Ayurveda Maha Gedara is zo’n kuuroord en de korte introductievideo geeft een goede indruk van wat je als bezoeker te wachten staat:

Past Ayurveda in jouw leven?

Helaas is zo’n kuuroord een beetje kostbaar, maar er zijn genoeg manieren om Ayurveda in jouw leven toe te passen! Zo zijn er bij De Tuinen diverse Ayurveda theesoorten en doucheproducten te koop. Bij biologische winkels zie je steeds vaker oliën, speciale kruiden, noten én zelfs chocola! Volgens de leer worden er alleen plantaardige ingrediënten gebruikt, worden artikelen milieuvriendelijk geproduceerd en zijn ze bovendien dierproefvrij. Dat klinkt zeker niet verkeerd!

Is Ayurveda iets voor jou?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dít is waarom Ayurveda jouw leven verandert
Sluiten