Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 28 jun 2017

Dit is waarom elke moeder afgepeigerd is in de laatste weken voor de zomervakantie

Nog maar een paar weken en dan begint de zomervakantie. Voor veel ouders een verademing, mits je ook lekker lang op vakantie kunt gaan. Voor anderen een dobber en stress om een deel van de zes weken te vullen met clubs en kinderkampen en sleepovers bij opa en oma. Maar het allerergste zijn die laatste weken voor de vakantie begint. Hallo eindejaarsstress. Muriel ligt toe aan de hand van de agenda van haar boys.

Ik weet het, ik weet het. Ik heb zelf voor deze drie mennekes gekozen en ze ook nog eens in speedtempo gekregen. Binnen drie jaar bingede ik drie koters en na drie keer met mijn ogen te knipperen bevindt dit heerlijke addergebroed zich nu op de basisschool. Groep 5, groep 3 en groep 2 zitten ze in. En met nog een paar weken te gaan kan ik oprecht zeggen dat deze periode helser is dan welke periode dan ook in een jaar. Laat alsjeblieft die vakantie maar komen, veel uitdagender dan dit kan het niet worden. Zomaar een greep uit alle activiteiten die zich voordoen in de laatste weken van school.

Klassenborrel(s)

Je moet het aan de ene kant wel treffen met een klas met leuke ouders, die niet één maar twee keer per jaar met elkaar borrelen op de befaamde klassenborrel. Nou zo’n klas hebben we dus wel bij onze nummer 3 en dat betekende afgelopen vrijdag heerlijk aan de Gin Tonics. Super gezellig, maar oef zo’n zaterdagochtend begint dan wel weer heel vroeg als je om 8 uur ‘s ochtends het trio weer in voetbalkleding staat te hijsen voor het afsluitende voetbaltoernooi.

LEES OOK: Waarom alle moeders zo laat naar bed gaan.

Toernooien

Superleuk zo’n toernooi, maar niet als je tussen zoon 1 en 2 heen en weer rent, het regent en je de hele dag op de voetbalclub rondhangt. De wachtrij voor de tosti’s op een uur geschat wordt en je ze vervolgens zoet houdt met, juist, zoetigheid. 68!! teams deden er mee aan het slottoernooi en allemaal, lees a-l-l-e-m-a-a-l (tergend langzaam uitspreken) kregen ze een medaille uitgereikt. Verdraaid en natuurlijk team BFC FC utrecht was nr. 67.

Selectie sport

En als je dan een zoon hebt die echt best leuk kan voetballen, dan kom je in de categorie selectie voetballer terecht en stopt het seizoen niet een paar weken geleden, maar loopt het nog lekker lang door. Toernooitje hier, toernooitje daar. Ingelaste oefenwedstrijd en drie keer per week trainen. Beste beentje voor, want het gaat erom hè. En dan die kleding. Een lange email kwam er binnen. Of we de volgende tenues willen inleveren komende week, gewassen en wel: wedstrijdtenue, trainingstenue, sokken, trainingspak, winterjas en sporttas. Niets mag er ontbreken, anders krijg je een boete van pak ‘m beet 30 euro. Laten we nou net afgelopen week zijn jas zijn kwijtgeraakt op de club. Toeval?

Eindejaarsafsluiting klas

Als klassenmoeder word je in de laatste weken nog even lekker volgestopt met do’s en mededelingen. Of we even zorg willen dragen voor het schoonmaken van het speelgoed, het soppen van de klas en het wassen van de luizenzakken. En we gaan de juffen bedanken voor het jaar en ons richten op het nieuwe jaar. Met welke kinderen komen ze volgend jaar en welke juf of meester moeten ze vrezen of wensen?

LEES OOK: Je weet dat je een moeder van jonge kinderen bent als…

Schoolreisje

Yes, schoolreisjes doen het goed zo aan het eind van het jaar. Van de speeltuin in Monnickendam, tot Sprookjeswonderland en vandaag zelfs bevindt de oudste zich in het Zuiderzee museum. Het liefst ga je natuurlijk mee, want leuk om je kind zo te zien in zijn habitat met zijn klas, maar krijg het maar gefixt met werk of overvolle thuisagenda.

10 minuten gesprekjes rapporten

Weer een jaar voorbij en op naar het volgende. Maar niet voordat we een laatste gesprek hebben bij de juf en meester om de ontwikkeling en AVI resultaten te bespreken. Aan de hand van het leerlingvolgsysteem horen we hoe onze mannen ervoor staan. En dat begint al vanaf de kleuters. De zenuwen krijg ik ervan. A1, B2, C of D. VWO, Havo of VMBO? Welke kant gaat het op? Ik wil gewoon dat ze gelukkig zijn, een beetje hun best doen en veel vriendjes maken. Het rapport snappen en lezen, wie dat snapt mag het mij uitleggen.

Kleutermusical

Echt onwijs leuk, de kleutermusical van groep 2 van mijn jongste. Zo zoet. Aankomende vrijdag mogen we kijken, nadat de opa’s en oma’s het al hebben mogen zien en de broertjes en zusjes. De oceaan is het thema en de ouders mogen de outfits maken. En wee je gebeente als je een zeemeerminnen pakje besteld bij www.feestwinkel.nu want dat is niet de bedoeling hè. Nee, noeste arbeid gaat erin zitten en zo zaten we vorige week met zes moeders lustig te nieten, naaien, knippen en plakken. Maar onze kreeftjes…die mogen er zijn…

Verjaardagspartijtjes

Jarigen tussen mid juni en begin september kunnen zomaar hun feestje geven vlak voor de zomervakantie, want uiteindelijk wil je het toch echt rondom je verjaardag vieren, maar zeker niet te laat. En laten er nou net veel kreeften, leeuwen en maagden geboren zijn in onze contreien. Zelf hebben we twee partijtjes en dan zijn er nog een aantal uitnodigingen. En dat betekent kinderen wegbrengen, ophalen, cadeautjes regelen, taart bestellen, aankleding en activiteiten regelen… Pppffff, maar wel superschattig.

Afzwemmen

Fijn toch, diploma A nog even binnenhengelen zo net voor de vakantie? Watervrij de zomer in! Joehoe. Maar voor die tijd nog even extra zwemlessen, met kleding aan. En verdorie, waar zijn die waterschoentjes van vorig jaar gebleven. En niks meer te krijgen bij de Scapino. ‘Nee, mevrouw, helemaal uitverkocht. Ja het ging opeens heel snel. Afzwemmen hè.’ Gggrrrr….

Inplannen kinderkampen

Verrek en dan is het alweer bijna juli. Nog steeds niks geregeld voor de zomerperiode als we niet op vakantie zijn. Ik weet het, uit onderzoek blijft dat je je kinderen zich moeten laten vervelen deze zomer. Dat is heel goed voor ze. Maar of het zo goed voor mij is….

Fijne zomer!!

Reageer op artikel:
Dit is waarom elke moeder afgepeigerd is in de laatste weken voor de zomervakantie
Sluiten