Nienke Magnin
Nienke Magnin Gezondheid 7 mrt 2017

Dit is waarom elke moeder beter zou worden van een BFF zoals Chrissy Teigen

Chrissy Teigen, wie kent haar niet? Had ik twee jaar geleden vaag eens van haar gehoord, als model en echtgenote van John Legend, vanaf het moment dat ze zwanger was en beviel van dochter Luna, werd ik spontaan haar grootste fan. En hier is waarom.

Lieve Chrissy Teigen, ik wou dat je mijn BFF was. Niet alleen omdat je echt heel cool bent en knap enzo, niet alleen omdat je man John Legend is en omdat je het heerlijke eten dat in de door jou geschreven kookboeken staat ook echt eet. Niet alleen omdat je publiekelijk in slaap valt tijdens de Oscars en lacht om de zoveelste nipple slip, maar bovenal omdat je zo echt bent. Zo heerlijk eerlijk, ongeremd oprecht.

IVF

Gisteren zag ik een foto van je. Je liep op straat, lachend, in een wit strak shirt, zonder bh. Ik kan als nieuwbakken BFF natuurlijk niet jaloers op je zijn, maar ik was het wel een beetje. Die borstvoeding heeft jou dus geen parten gespeeld. Misschien gaat dat nu eenmaal zo bij modellen. Doutzen wordt als moeder ook alleen maar mooier. Maar pront en prachtig of niet, ik las ook dat je het maar lastig vond; die borstvoeding. Dat het allemaal niet vanzelf ging. Zoals zwanger worden bij jou ook niet vanzelf ging. Dat IVF uitkomst bood en dat je dochter Luna daarvan de geweldige uitkomst is.

Striae

Soms twitter je dat. Of je zet een foto op Instagram. Van je striae. En dat doe je, naar eigen zeggen, om vrouwen te laten zien dat striae heel normaal is. Of je nu getrouwd bent met John Legend of niet; striae is normaal. En IVF is normaal en dat borstvoeding soms ongenadig veel pijn doet? Ook normaal. Dankzij jouw Twitter account hebben wij vrouwen eigenlijk helemaal geen dr. Spock of ander naslagwerk meer nodig. Jij leert ons in 140 tekens dat onzekerheid over basale zaken voor werkelijk elke vrouw op deze planeet normaal is (en dus eigenlijk onnodig). En dat ons eeuwige streven naar een hoger doel (lees; het lijf van een model) zinloos is, omdat dat hogere doel zelf ook normaal is. Met striae, pijnlijke tepels en een IVF behandeling of drie. Het wordt alleen vaak verzwegen.

Schone schijn

En dat vind jij unfair. Waarom perfectie pretenderen? Waarom altijd maar de schone schijn ophangen? De glamour van het moederschap bestaat eigenlijk niet, ook al straalt het er op foto’s soms vanaf. Jouw stralende lach, die de zwarte wolk boven je, zo prachtig maskeert. En die hele maskerade, daar wil je vanaf. Als jij niets zegt, zegt misschien wel niemand iets. En dus schreef je deze week deze open brief over jouw postnatale depressie.

Postnatale depressie

Een brief die jou nog cooler maakt dan je eigenlijk al bent, omdat je misschien wel het meest verzwegen onderwerp binnen het thema moederschap aankaart. De postnatale depressie. En niet enkel aankaart, nee, jij gooit meteen je hele hebben en houwen naar buiten. Schaamteloos en waarom ook niet. Heel kort samengevat: ‘Ik heb alles wat mijn hartje begeert, ik zou de gelukkigste vrouw op aarde moeten zijn en toch ben ik het niet. Ik kan niet genieten van mijn dochtertje. Ik kan me op sommige dagen niet eens naar boven slepen, dan slaap ik maar op de bank, waarop ik toch al de hele dag zat. Ik heb enorme rugpijnen, gewrichtspijn, geen zin in eten, nergens zin in.’

Anti-depressiva

Inmiddels maken anti-depressiva dat je heel soms even op een roze wolk zit. Dan ebt de pijn in je rug en gewrichten (die niet van lichamelijke maar psychische aard bleek te zijn) weg en voel je écht wat je zelf ook wel weet. Dat je dolgelukkig mag zijn, met Luna en met je gezin. Maar dat je dolgelukkig mág zijn, betekent niet dat je het MOET zijn. Of altijd maar kan zijn. Of erger nog, moet faken het te zijn. Voor de glamour van jouw bestaan. Omdat mensen anders geen fan meer van je zijn. Je ontvolgen, niet meer ‘liken’ of openlijk aan de schandpaal nagelen. Het kan je niets schelen.

Vandaag

Lieve Chrissy, wil je please mijn BFF worden. Je redt misschien geen weeskinderen in Afrika of walvissen in Japanse wateren. Jouw woorden maken misschien geen wereld van verschil, maar jouw eerlijkheid redt misschien vandaag een vrouw, die dankzij jou wel tijdig aan de bel trekt. Het redt morgen misschien een gezin dat dreigt uiteen te spatten onder de onderkende aandoening waaraan de moeder in stilte lijdt. Het redt overmorgen misschien een kind, wiens moeder niet langer controle heeft over haar emoties. Die de liefde voor dat kind wel begrijpt, maar niet voelt, hoe hard ze ook probeert.

Normaal

Dankzij jou onderkent ze het probleem. Dat niet ‘zij’ abnormaal is, maar de ziekte die beslag van haar heeft genomen. Dankzij jou zal ze erover praten. Dankzij jou worden alle aspecten van het moederschap zo normaal als ze zouden moeten zijn. Niets om je voor te schamen. Van in slaap vallen tijdens de Oscars tot de zoveelste IVF behandeling tot medicijnen nodig hebben voor een roze wolkje geluk… elke moeder zou beter worden van een BFF zoals jij.

Voor een krachtige fotoserie over moeders met een depressie, klik je HIER

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom elke moeder beter zou worden van een BFF zoals Chrissy Teigen
Sluiten