Eva Dusch
Eva Dusch Body 28 nov 2016
Leestijd: 6 minuten

Dit is waarom ik ‘s ochtends om 6 uur opsta

Eén ding dat succesvolle mensen gemeen hebben met elkaar: ze staan vroeg op en leven volgens het ‘mind over mattras-principe’. Nog voor de haan kraait zijn ze al volop in beweging. Gekkenhuis? Waanzin? Overtrokken? Dat dacht ik ook, totdat ik ook één van die gekken werd.

Het valt me de laatste tijd erg op: constant wordt ons verteld hoé we moeten slapen (dus níet met al je kinderen in bed), dat je beter naakt kunt slapen, op welk tijdstip we het beste naar bed kunnen gaan en vooral hoelang we moeten slapen. En nu draait het vooral om hoe vroeger we opstaan hoe beter (want druk druk druk, uitslapen kan èèècht niet). Moeders, ik hoor jullie nu denken: hoezo?!

Vroeg opstaan

Ik sta al járen op onmenselijke tijden naast mijn bed dankzij een stel gillende peuters. Maar mocht je niet in die categorie vallen, zoals ik, de voordelen van vroeg opstaan heb ik pas sinds een jaar in de smiezen. Zonder spijt. En dit is waarom.

1. Je ziet de zon opkomen

Voor een indrukwekkende zonsopgang of ondergang hoef je echt niet naar Thailand of De Filipijnen. Zit jij ‘s ochtends om half zeven op de fiets of ga je voor een rondje rennen, grote kans dat de opkomende zon je komt vergezellen. En dat is niet alleen mooi om te zien, het geeft je ook een blij en positief gevoel.

2. Moment voor jezelf

Heb je het gevoel dat je elke dag wordt opgeslokt door alle to do’s, dit lijstje als een robot afwerkt en je ‘s avonds uitgeteld je bed in kruipt? Je bent niet de enige. En dat levert naast vermoeidheid vaak een naar gevoel op. Deze cirkel kun je doorbreken door ‘s ochtends een uurtje van rust voor jezelf in te plannen, bijvoorbeeld om te sporten, wandelen, mediteren of gewoon een boek te lezen of muziek te luisteren. Die tijd tussen 04:00 en 07:00 uur wordt daarom ook wel ‘magisch’ genoemd.

3. Ein-de-lijk stilte

Geen jengelende kinderen, geen telefoontjes, geen e-mails, geen man die om aandacht vraagt of vriendinnen die iets van je willen. En dat maakt dat je ‘s ochtends heerlijk van de stilte kunt genieten. Een rustige start van de dag zorgt ervoor dat je niet gelijk met een onrustig gevoel en chaotisch hoofd begint.

4. Positieve start

Terwijl jij om 6 uur al uit de veren bent, ligt 99,9% van de bevolking nog op één oor. Dit draagt bij aan je feel good-factor en heeft veel positieve effecten (zie #7 en #8). Dit betekent overigens NIET dat je beter bent dan een ander, maar het geeft wel een fijn gevoel. En een goed begin, én goedgemutst, is het halve werk.

Adem in, adem uit: 6 instant tips voor minder stress

5. Rustig ontbijten

Het ontbijt klaarmaken voor man en kinderen heeft soms verdacht veel weg van jongleren. Het is vaak multitasking pur sang, om te zorgen dat iedereen voldaan de deur uit gaat. Met als resultaat dat jij, nadat iedereen de deur uit is, al over je honger heen bent, geen tijd meer hebt om te ontbijten of eet en werkt tegelijk. Niet echt ideaal (behalve voor de lijn). Sta je ‘s ochtends vroeg op, dan kun je alles op tijd klaarmaken en ook jezelf voorzien van een goed ontbijt, zeker wanneer je zo gaat sporten anders loop je dit risico.

6. Tijd om te sporten

Nu heb je dus écht geen excuus meer om niet te gaan. De grootste voordelen van ‘s ochtends sporten: je voelt gedurende de dag niet meer de druk dat je eigenlijk nog even moet sporten vandaag, je bent gelijk wakker en voelt je de hele dag fris en energiek. Ik heb vriendinnen die me vol ongeloof aangapen als ik zeg dat ik wekelijks vrijwillig om zes uur ‘s ochtends opsta om voor mijn werk nog even op de yogamat te kruipen. Maar hierdoor begin ik de dag vol energie en voel me een stuk scherper en alerter.

7 tips om je weekend zo productief mogelijk te maken

7. Lekker scherp en actief

Wie ochtend stond heeft goud in de mond. Het blijkt in vele gevallen echt waar. De meeste mensen zijn in de vroege uurtjes vaak het scherpst, snelst en on top of their game. Zorg dus dat je dan zoveel mogelijk van je to do-list kan afstrepen. Dit verlaagt de werkdruk gedurende de dag én het geeft een fijn en voldaan gevoel.

8. Nooit meer te laat

Althans, de kans wordt aanzienlijk kleiner dat je al rennend en vliegend het huis verlaat om vervolgens bezweet en hijgend bij je afspraak aan te komen. Het scheelt ook een hoop ‘sorry’ mails en appjes die je, met gevaar voor eigen leven, tijdens het fietsen of autorijden verstuurd. Je hoeft je kinderen nooit meer als onhandelbaar af te schilderen, als één van de vele smoesjes. Moeten we nog even doorgaan?

Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig

9. Altijd één stap vooruit

Terwijl de anderen net uit bed rollen, heb jij al de helft van je mailbox bijgewerkt, facturen verstuurd en je planning in orde gemaakt. En dat positieve en relaxte gevoel werkt door in al je werkzaamheden die dag, met als gevolg dat je vaak meer gedaan krijgt. En als eerste op kantoor zijn heeft als voordeel dat je minder snel afgeleid bent door collega’s of andere zaken. En ja, het geeft ook een verdomd lekker gevoel wanneer jij (eindelijk eens) met een rustig en helder gevoel op de fiets of in de auto zit, terwijl de rest van de wereld langs je heen raast.

10. Meer tijd om te leven

Geen grap. Een belachelijk groot deel van ons leven brengen we slapend door. En als we even een rekensommetje maken dan staat een uurtje eerder opstaan in de ochtend voor 15 extra dagen per jaar. Best eng hè?

7 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt

Zo word je een ochtendmens:

Nee, we hebben nooit gezegd dat het makkelijk is om vroeg op te staan. Voor sommigen voelt het letterlijk alsof ze hun hele leven moeten omgooien. Maar mocht je overtuigd zijn door het bovenstaande, hier een aantal tips om makkelijker in je ochtendritme te komen.

  1. Bouw het rustig op.
  2. Ga op tijd naar bed (rond 10 uur).
  3. Zorg voor een ritme.
  4. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer, dan moet je er wel uit.
  5. Neem lichte gordijnen.
  6. Niet snoozen. Ik herhaal: niet snoozen.
  7. Ga niet met jezelf in discussie.
  8. Zorg dat je een goede reden hebt.
  9. Denk aan de vele voordelen, zoals hierboven beschreven.
  10. Tijd voor ochtendseks (zonder kinderen die binnen komen). Kun je die work-out gelijk afstrepen en je hebt zelfs meer kans op promotie. Tenminste, als meneer er ook voor te porren is op dit tijdstip.

Máár, goed slapen is ook gewoon heel belangrijk. Voornamelijk ook voor je relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom ik ‘s ochtends om 6 uur opsta
Sluiten